Patrik Maşalyan'dan açıklama: 12 yıllık mahrumiyet dönemi sona erdi

8 Aralık günü yapılan halk seçimiyle belirlenen delegeler bugün toplanarak Türkiye Ermenileri 85. Patriği'ni seçti. II. Sahak olarak görev yapacak olan Patrik Maşalyan seçilmesinden sonra bir açıklama yayınladı.

Patrik Maşalyan'ın açıklaması şöyle: 

"Bugün 85. Türkiye Ermenileri Patriği olarak seçilmiş olmanın kıvancını sizlerle paylaşmak isterim. Müteveffa Patrik Mesrop Mutafyan’ın trajik hastalığı nedeniyle on iki yılı aşkın bir süre Patriksiz idare edilen Ermenin toplumu nihayet demokratik seçimlerle, hakkın ve halkın onayıyla yeni Patriğini seçti. İki aşamalı bu seçimde 8 Aralık Pazar günü halk kiliselerde 102 sivil temsilciyi belirlemek için sandık başına gitti. 102 sivil delegenin 89'unu kazanan Turuncu listeyle şahsımın Patrik seçilmesi zaten geçen pazar günü garantilenmişti. Bugün 102 sivil delege 17 ruhani delegeyle birleşerek 119 kişilik bir Temsilciler Meclisi oluşturuldu. Gizli oylamayla yapılan seçim sonucu şahsım Episkopos Sahak Maşalyan resmen Patrik seçildi. Bu seçimler için emek sarf eden ve hiçbir özveriden kaçınmayan sivil ve ruhani delegelere ve bizleri gönülden destekleyen halkımıza minnet ve teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın izinleriyle ilk Patrik Bursalı Episkopos Hovagim’le başlayan İstanbul Ermeni Patrikliği dini ve cismani otoritesiyle Osmanlı İmparatorluğunun önemli kurumlarından biri olmuştur. Cumhuriyet döneminde de Ermeni toplumunun temsil makamı olmaya devam etmiştir. Cumhuriyet hükümetleri döneminde de laiklik ilkesi gereğince patriklerimiz, bugün de olduğu gibi, geleneklerimize uygun olarak seçimle işbaşına gelmişlerdir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalmasını diler, bizlere bu seçim imkanını sağlayan devletimize ve hükümetimize sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şahsında sonsuz şükranlarımızı sunarız. Bu seçimlerin sağlıklı ve huzur içinde yapılabilmesi için hiçbir özeni esirgemeyen sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve İstanbul Valimiz sayın Ali Yerlikaya’ya özel teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ermeni toplumu Türkiye’deki en büyük gayri Müslim azınlıktır. Bu toprakların tarihi kadar kadim bir halkın bugünkü evlatları olarak ülkemiz insan mozaiğinin renklerinden birini temsil ediyoruz. Ermeni halkının bu topraklarda oluşan ortak medeniyete katkısı dün olduğu gibi bugün de devam edecektir. Çoğulculuğun, çok renkli ve çok sesli çağdaş bir toplum olmanın, birlikte yaşama kültürünün pekişmesi bağlamında bu seçimlerin yapılabiliyor olması çok önemlidir. Dünyanın şiddete savrulduğu bugünlerde barışın, hoşgörünün ve siyasal olgunluğun ülkemizde sergileniyor olması bizler için bir gurur kaynağıdır.

'Patrik' sözcük anlamıyla baba, peder demektir. Öyle ki bugün halkımız kendini temsil edecek, sorunlarıyla ilgilenecek, dini ve etnik birliğinin sembolü olan manevi babasını seçmiş, böylece on iki yıllık bir mahrumiyet dönemi sona ermiştir. Halkımın desteği ve dualarıyla yüce Rabbin rahmet eli üstümden eksik olmasın. Bu ağır mesuliyeti üstlenmek hayatımın en büyük şerefi olmuştur. Bu görevi layıkıyla icra edebilmem için hepinizin dualarına ihtiyacım var. Allah yardımcım olsun.
Patrik Sahak II"

Kategoriler

Toplum