Gazeteci Aziz Oruç tutuklandı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık'ta gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Savcılık ifadesinin ardından Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Oruç, "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak Patnos Cezaevi'ne gönderildi.

Aziz Oruç'a yardım ettikleri gerekçesiyle HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile Muhammet İkram Müftüoğlu 13 Aralık'ta tutuklanmıştı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri gazeteci Aziz Oruç, hakkında açılan davalar nedeniyle üç yıldır Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde yaşıyordu.

Oruç, Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında sahte pasaport taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Gözaltında iken Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldığını açıklayan Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edildi.

Oruç, 11 Aralık'a İran tarafından tel örgülerin arasından Türkiye tarafına atılmıştı.

Aziz Oruç, yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte 11 Aralık günü kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda polisler tarafından gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınması İçişleri Bakanlığı’nca “terörist yakalandı” şeklinde duyurulan gazeteci Aziz Oruç için geçtiğimiz günlerde gazeteciler tarafından imza kampanyası başlatılmıştı. 

Kampanya metninde “110 gazeteci tutuklanarak cezaevlerine konulurken onlarca gazeteci dünyanın farklı yerlerine sürgüne gitmiş ve onlarcası da Türkiye’den çıkmak için insan kaçakçılarının yolunu tutmuş durumda. Her bireyin sığınma talebi hakkının Uluslararası Mülteci Sözleşmesi tarafından güvence altına alındığını hatırlatarak Ermenistan ve İran’ın bu sözleşmeyi çiğnediğini ve insanlık suçu işlediğini belirtmek istiyoruz" denmişti. (Mezopotamya Ajansı)

Kategoriler

Güncel