Ermenistan yeni yıla hazır

Yılbaşı etkinlikleri 31 Aralık'ta saat 22.00’de başlayacak, 24.00’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın yapacağı konuşmanın ardından kutlamalar gece yarısından sonra Goran Bregović ve grubunun konseriyle devam edecek

ALİN OZİNİAN/YEREVAN

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da Noel ağacı büyük bir törenle açıldı. Cumhuriyet Meydan’ında toplanan her yaştan Ermenistanlılar 21 Aralık gecesi bu büyülü seramoniye şahitlik etti. Noel ağacının ışıklarının yanması ile birlikte 2020 için geri sayım başladı ve şehir yeni yıl ruhuna büründü. Bu yıl, Cumhuriyet Meydanı'nda ilginç ve modern çözümlere ve süslemelere sahip bir peri kasabası ve 2750. Yıl Parkı'nda yeni pavyonlar inşa edildi. 
Başbakan Nikol Paşinyan, Yerevan Belediye Başkanı Hayk Marutyan ve ailelerinin katılımı ile yapılan açılıştan sonra,  Yerevan’daki “Christmas Market” de (Noel Pazarı) ziyarete açılmış oldu. Yeni yıl etkinlikleri ülkenin geleneksel olarak “Eski Yeni Yılı” kutladığı 13 Ocak'a kadar devam edecek.
Yılbaşı etkinlikleri 31 Aralık'ta saat 22.00’de  başlayacak, 24.00’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın yapacağı konuşmanın ardından kutlamalar gece yarısından sonra Goran Bregović ve grubunun konseriyle devam edecek.

Bölgedeki en büyük ağaç Aşkabat’ta
"ТурСтат" turizm portalının Bağımsız Devletler Toplululuğu’nda kurulan yılbaşı ağaçları arasında bir büyüklük sıralaması yaptı. BDT ülkelerinin başkentlerinde Noel ağaçları sıralandığında Yerevan’daki  37 metrelik Noel ağacı, Aşkabat'tan (40 metre) sonra ikinci sırayı aldı.
Yerevan Turist Bekliyor
Ermenistan Turizm Federasyonu Başkanı Meğak Apresyan yılbaşı tatilinde  Yerevan’ın turistler için ilgi çekici bir durak olacağını ve ziyaret edecek turist sayısının bu yıl Gürcistan’ın başkenti Tiflis ile yarışabileceğini söyledi. 

Apresyan son yıllarda Ermenistan’ın başkenti Yerevan’ın yılbaşına büyük özenle hazırlandığını ve bu dönemde turist akışının yükseldiğini belirtiyor. Yerevan ile birlikte Ermenistan’ın diğer şehirlerinin de bu döneme artık daha coşkulu hazırlandığını söyleyen Apresyan Ermenistan’da 2019 yılında turizmin belirli ölçüde ilerleme kaydettiğini de söyledi.

Ermenistan İnsani Özgürlük Endeksi’nde 54’üncü sırada

ABD’nin Cato, Kanada’nın Fraser Enstitüleri ile Almanya’daki Friedrich Naumann Vakfı tarafından hazırlanan İnsani Özgürlük Endeksi çalışmasının 2019 sonuçları açıklandı. Her yıl yapılan araştırma siyasi rejimler, ekonomik gelişmişlik, kişisel ve toplumsal refah düzeyini baz alıyor.

“Human Freedom Index” adını taşıyan çalışmaya göre Ermenistan 162 ülke arasında 54’üncü sırada yer alıyor, bölge ülkelerinden Gürcistan 41. sırada yer alıyor. Böylece Ermenistan bölge ülkeleri açısından Gürcistan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Diğer bölge ülkelerinin durumu çalışmaya göre pek de iç acıcı değil. İran 154’üncü, Rusya 114’üncü, Azerbaycan 121’inci olurken, Türkiye listeye 122’ci sıradan girdi.

Rapora göre sıralamada birincilik Yeni Zelanda, İsviçre ve Hong Kong’ta. Listenin sonunda ise Yemen, Venezuela ve Suriye yer alıyor. 

 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan