Süleymani'nin cenaze töreninde 35 kişi öldü, tören durduruldu

İran'ın güneydoğusundaki Kerman kentinde, ABD'nin geçen haftaki hava saldırısında öldürülen İran'lı general Kasım Süleymani için düzenlenen cenaze töreninde çıkan izdihamda, onlarca kişi hayatını kaybetti.

Süleymani'nin Kerman kentindeki cenazesine onbinlerce kişi katılırken, "Amerika'ya ölüm" sloganları atıldı.

İran devlet televizyonuna bağlı Young Journalists Club, internet sitesinde cenaze töreninde çıkan izdihamda 35 kişinin öldüğünü ve 48 kişinin yaralandığını bildirdi. ISNA haber ajansı cenazenin ertelendiğini bildirdi.

Süleymani'nin naaşı, gömülmek için memleketi Kerman'a götürülmeden önce Irak ve İran'daki kentlere götürüldü. Süleymani'nin naaşı sokaklarda taşınırken ülke çapında büyük çaplı yasa neden oldu.

13 farklı 'intikam' senaryosu
İran Devrim Muhafızları'nın başında bulunan General Hüseyin Selami, Süleymani'nin memleketi Kerman'da on binlerce yas tutan kişiye hitaben "İntikam, sert ve kesin bir intikam alacağız" dedi. İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ve askeri komutanlar, İran'ın misillemesinin Süleymani'nin öldürülmesiyle aynı boyutta olacağını ancak Tahran'ın seçtiği zamanda ve yerde olacağını söyledi. Fars haber ajansında yer alan habere göre, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Shamkhani 13 "intikam senaryosunun" değerlendirildiğini söyledi. Shamkhani en zayıf seçeneğin bile "Amerikalılar için tarihi bir kabus" olacağını ifade etti.
ABD'de ise Savunma Bakanı Mark Esper, ABD ordusunun Irak'tan çekilmeyi planladığı haberlerini yalanladı. (Reuters)

Kategoriler

Güncel