GençBank barışa yatırım yapıyor

Türkiyeli ve Ermenistanlı gençleri farklı projelerde bir araya getiren Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), iki ülkenin gençlerini bu kez ‘GençBank’ projesiyle, Samsun’da buluşturdu. Gençler, Samsun'da ve İstanbul'da yapacakları etkinliklerde hem barış mesajı verecek, hem de kentsel dönüşüm mağduru çocuklara moral...

Lilit Gasparyan
lilitgasparyan@agos.com.tr

Gençlerin toplumsal hayata aktif katılımını artırarak yaşadıkları yerlerdeki yaşam kalitesini yükseltmelerine destek olmak amacıyla İngiltere, Almanya, İrlanda, Türkiye, Ermenistan, Hindistan, Azerbaycan, Gürcistan da dahil olmak üzere birçok ülkede uygulanan GençBank projesi, Türkiye'de 2011 yılından beri ‘Eurasia Partnership’in (Avrasya Ortaklığı) desteğiyle TOG tarafından yürütülüyor. GençBank, gençlerin, bir mahalle, ilçe veya şehirdeki ihtiyaçlarına yönelik fikirlerini finansal, içerik ve uygulama açılarından destekleyen bir proje.

GençBank Türkiye

TOG, projenin uluslararası ayağında Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Abhazya ve Türkiye’nin birlikte ‘Bölgesel GençBank Ağı’ kurması için çalışmalar sürdürüyor. Bu kapsamda TOG ve GençBank üyeleri, geçen Nisan’da yedi kişilik bir ekiple, iki ülke gençlerinin ortak projeler üretebilmelerini ve barışı konuşmalarını sağlamak amacıyla Ermenistan’ı ziyaret etti. Bu ziyarette, iki ülkenin gençlerinin birbirlerini tanıması amacıyla bir dizi etkinlik yapılması kararlaştırıldı.

Samsun’a barış çiçekleri

Bu kapsamda Ermenistan GençBank’ından 12 kişilik bir grup 27 Ağustos Pazartesi günü Türkiye’ye geldi. Türkiyeli ve Ermenistanlı gençler Samsun’da bir parkta çiçeklerden ‘barış işareti’ oluşturacak, düzenlenecek kültür gecelerinde birbirlerinin kültürlerini yakından tanıma şansı elde edecekler. Gençler, ardından İstanbul’da Sulukule’yi ziyaret edip, kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle evlerini kaybeden ailelerin çocukları için bir müzik atölyesi düzenleyecek ve çevre düzenlemesine katkıda bulunacaklar. 

GençBank Projesi Türkiye Koordinatörü Can Ercebe, Agos’a projenin önemini şöyle anlattı: “Önemli olan, gençlerin birbirlerinden öğrenmeleri ve paylaşımda bulunmaları için imkân sağlamak. Gençler bir araya geldikten sonra ne kadar fazla ortak noktaları olduğunu görüp birlikte düşünmeye başlıyorlar. Nerede olursa olsun, gençlerin talebi insan onuruna yakışır biçimde, barış içinde yaşamak. Gençler arasındaki önyargılar ve bu önyargıların oluşturduğu buzullar, bir araya gelmelerinden kısa bir süre sonra kayboluyor, eriyor.”

GençBank Ermenistan

GençBank Ermenistan Koordinatörü Arthur Ğazaryan ise, ‘Barış Projesi’nin, aralarında uyuşmazlık olan ülkelerin gençleri arasında diyaloğu artıracağını ve karşılıklı güven yaratacağını söylüyor.

Ğazaryan’ın verdiği bilgilere göre, Ermenistan’ın genelinde toplam 10 GençBank hizmet veriyor. Çekirdek kadrosunda 120’den fazla gencin yer aldığı oluşumda şimdiye kadar üç binden fazla genç görev aldı ve 149 proje hayata geçirildi.

Ğazaryan Ermenistan’daki çalışmaları şöyle anlattı: “Program dahilinde üç ‘değişim ziyareti’ organize edildi. Bu ziyaretlerde 10 Türkiyeli genç Ermenistan’ın çeşitli bölgelerini ziyaret ederek oradaki GençBank topluluklarıyla tecrübelerini paylaştılar ve ortak projeler yürüttüler. Bunlar, yerel parkların temizlenmesi, sosyal bakım merkezlerinin ziyaret edilmesi, Ermenistan ve Türkiye mutfağından geleneksel yemeklerin hazırlanması, ülkeler hakkında konuşmalar, Ermenistan gençlerine Türkiye gençliğinin anlatılması gibi sosyal projelerdi. ‘Barış Projesi’yle Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda mesafe alınmasını umut ediyorum.”

Kategoriler

Güncel Ermenistan