İstanbul'un kültürel mirasını KarDes ile keşfedin

Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan KarDes uygulaması tanıtıldı. İstanbul'un kültürel mirası ve hafızasını gezerken keşfetemeye yönelik uygulama telefonlara indirilebiliyor.

KarDes kullanıcıları, bu uygulamayla İstanbul’daki 900’e yakın cami, kilise, sinagog, okul, mezarlık gibi yapılardan oluşan kültürel miras envanterini keşfedebilecek ve çokkültürlü mirası görünür kılan rotalarda yürüyerek İstanbul’un saklı hikâyelerini tanınmış sanatçıların seslerinden dinleyebilecek.

Uygulama, kullanıcısına İstanbul’daki 900’e yakın çokkültürlü yapının yerini ve tarihini keşfetme, hafıza turları ile İstanbul’un çeşitli semtlerinde yürürken orada yaşamış kişilerin hikâyelerini dinleme, semtlerin ve mekânların eski fotoğraflarını görme veya hayal etme imkânı sunuyor. 

Semtlerin ve mekanların hikayelerini anlatanlar arasında Mahir Günşiray, Hayko Cepkin, Ece Dizdar, Banu Güven, Ceylan Ertem, Nejat İşler, Ercan Kesal, Yekta Kopan, Lale Mansur, Songül Öden, Tülin Özen, Tilbe Saran gibi isimler bulunuyor. 

Uygulama içinde ayrıca semtin sakinleri ile yapılmış video röportajlar da bulunuyor. Kullanıcılar isterlerse semti gezerken bu röportajları da dinleyebilir. 

Semtlerin tarihçeleri için çok sayıda uzmana da başvuruldu ve uzmanların verdikleri bilgiler ve yönlendirmeler ışığında rehberler hazırlandı. 

Türkçe ve İngilizce dillerini içeren uygulama  App Store ve Play Store'dan ücretsiz olarak  indirilebilir. 

Kategoriler

Güncel