Mardin'de gözaltına alınan Süryani rahip Bilecen tahliye edildi

Mardin'in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan Mor Yakup Kilisesi'nin rahibi Sefer (Aho) Bilecen çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Bilecen mahkemeye yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar (Marînê), Üçköy (Xarabalê) ve Üçyol (Sêderîyê) kırsal mahallelerinde yapılan baskınlarda aralarında Mor Yakup Kilisesi Süryani Rahibi Sefer (Aho) Bilecen'in de bulunduğu ile 10 kişi gözaltına alınmıştı. 

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 10 Ocak tarihinde Rahip Bilecen’in "Örgüte yardım ve yataklık etmek" iddiasıyla tutuklanmasına karar vermişti. 

Savcılığın Rahip Bilecen hakkında bir itirafçının ifadesini ve Jandarma tarafından 2018 yılında "örgüt üyelerinin manastıra girdiği" iddiasının yer aldığı bir tutanağı delil gösterdiği öğrenildi. Bileçen 14 Ocak Salı günü avukatların mahkemeye yaptığı itiraz üzerine serbest bırakıldı. 

Haberi duyuran HDP milletvekili Tuma Çelik, "Rahip Aho Bilecen, mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından tahliye edildi. Rahip Bilecen'e geçmiş olsun diyor ve çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum." mesajını paylaştı. 

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden bir grup avukat, tutuklamaya ilişkin rapor hazırlamak amacıyla dün Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Rahip Aho’yla görüşmüştü.

Rahip Aho’yla yaptığı görüşmeye ilişkin konuşan avukat Mustafa Vefa, rahibin 2018 yılında manastıra gelen örgüt üyelerine yemek vermeyi ‘yardım’ etmek için değil, inancı gereği yaptığını aktarmıştı.

Rahip Aho’nun tutuklanması sonrası kamuoyundan tepkiler yükselmiş, sosyal medyada “#RahipAhoyaÖzgürlük” kampanyası başlatılmıştı.

İstanbul Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı tarafından dün yapılan açıklamada ise Rahip Aho’nun durumunu görüşmek üzere İçişleri Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirileceği duyurulmuştu.