İran'da protestolar yeniden başladı

İran'da Ukrayna'ya ait yolcu uçağının silahlı kuvvetler tarafından kazara vurulduğunun kabul edilmesinin ardından rejime karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Twitter'da yer alan videoda Tahran'da bir üniversite önünde toplanan grubun "Düşmanın Amerika'da olduğu yalan, düşman içimizde" şeklinde slogan attığı görüldü. Başka bir üniversite önünde toplanan kalabalığa ait görüntüler çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılırken bir grubun ise Tahran'ın Azadi (Özgürlük) Meydanı'na doğru yürüdüğü görüldü.

Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağı Tahran-Kiev seferi sırasında kalkıştan sonra yanlışlıkla İran Ordusu tarafından vurulmuş ve uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti. Uçakta bulunanların çoğu çifte vatandaşlığı bulunan İranlılardan oluşuyordu.

Sosyal medyada ve İran basınında yer alan haberlere göre başkentte göstericiler önce polisi protestolara katılmaya çağırdı. Sonra da yetkili makamlar aleyhine slogan attı. "Kahrolsun diktatör" diye slogan atan kalabalığın hedefinde ve tepkilerin odağında İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney vardı. Yarı resmi ILNA haber ajansı polisin sayısı 3,000'e ulaşan protestocuları dağıtmak için cop ve biber gazı kullandığını bildirdi.

İran'ın ılımlı gazetelerinden Etemad Pazar günü "Özür dileyin ve istifa edin" manşetiyle yayımlanırken "halkın talebinin" sorumluların istifa etmesi olduğu belirtildi. İran'da petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen yıl düzenlenen gösteriler daha sonra siyasi düzene protestoya dönüşmüş ve göstericiler İslam Cumhuriyeti'nin 40 yıllık tarihinin en ağır polis müdahalesiyle karşılaşmışlardı.
Geçen yıl 15 Kasım'da başlayan ve iki haftadan kısa süren gösterilerde yaklaşık 1,500 kişi hayatını kaybetmişti. (Reuters)

    

Kategoriler

Güncel