Ermeni sivil toplum örgütü Yerkir'den Baydemir'e ziyaret

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Ermeni Sivil Toplum Örgütü YERKIR'ın başkanı Vahan Kepenekian ile yönetim kurulu üyesi Sevak Artsruni Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

 

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da eşlik ettiği ziyarette YERKIR Başkanı Vahan Kepenekian ortak kültürel çalışmalara ilişkin görüşme yapmak üzere geldiklerini ifade etti. Kendilerini Diyarbakır'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Baydemir, 8 bin yıllık tarihe sahip Diyarbakır'ın Müslüman halka olduğu kadar Ermeni, Süryani, Ezidi halklara da ev sahipliği yaptığını belirtti. Baydemir, “Diyarbakır ne kadar benim kentimse o kadar da sizin kentinizdir” dedi. Bu tür seyahat ve işbirliğinin gelecekte çok daha güçlü bir yaşamı kurgulayacağına katkı sunacağını ifade eden Baydemir, “Ben öyle inanıyorum ki, uzaklaştıkça önyargılar da artıyor. Yakınlaştıkça geçmişin yaralarını sarabiliriz” dedi. Çok büyük travmaların yaşandığını anımsatan Baydemir, “Büyük vicdansızlıklar yaşandı. Bugün bu coğrafyada yaşayan, benim de içerisinde yer aldığım jenerasyon olarak geçmişin vicdansızlığını bugün vicdanlarımız da mahkum ediyor ve reddediyoruz” diye konuştu.

Kiliseleri birlikte açtık

“Dedesi bu kentte doğmuş her Ermeni’nin, her Süryani’nin, her Ezîdî’nin bu kente dönmeye ve burada yaşam sürdürmeye hakkı vardır” diyen Baydemir, “Tekrar aynı çeşmeden su içebilir, yeniden kirve olabiliriz” diye konuştu. Son 30 yıldır kentte politik değişimler yaşandığını aktaran Baydemir, “Bölgenin insanı bu bölgenin sosyal ve siyasal yaşamında artık söz sahibi. Bu sadece benim değil, çoğunluğun bakış açısı. Öte yandan mensubu olduğum BDP'nin bakış açısıdır. Bu aynı zamanda din adamlarımızın da bakış açısıdır. Çünkü biz kiliseyi beraber açtık. Büyük bir değişim var. Bu değişimin devam etmesi ve kalıcılaşması için daha çok kitleleri buluşturmamız lazım” dedi.

(Star)

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora