'Armenak’ belgeselinin yasaklanmasına tepki

“Alnında Kılıç Yarası/Armenak-Orhan Bakır” belgeselinin Türkiye gösteriminin İstanbul ve Ankara'da yasaklanmasına karşı imza kampanyası başlatıldı.

Belgeselin yapımcısı Mayıs Kolektif, belgeselin devlet makamlarınca  yasaklanmasını eleştiren bir açıklama yaparak, bir imza kampanyası başlattığını duyurdu.

Açıklamada “Tüm Devrimci, Demokratik Kurumları, aydın ve ilerici kesimleri, dostları kınama açıklamamıza destek olmaya ve İmza koymaya davet ediyoruz!” denilirken change.org`da da imza kampanyası açıldı. Açıklama şu şekilde:

“Ermeni ulusuna mensup bir devrimci olan Armenak’in (Orhan Bakır) yaşamını ve portresini konu edinen ‘Alnında Kılıç Yarası/Armenak’ belgeseli yasaklandı. Türk, Kürt, Ermeni, Rum ve tüm halkların kardeşliğinin tarihsel sembollerinden biridir Armenak. Bir Ermeni olarak Türkiye topraklarında devrimcileşmiş ve tüm ezilenlerin hakları için mücadeleye tutuşmuştur.
Böylesi bir belgeselin, 26 Ocak 2020 tarihinde, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ndeki gösterimi İstanbul-Kartal Kaymakamlığınca yasaklandığını öğrenmişken, ardından 2 Şubat Pazar günü Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde yapılacak olan gösterim Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.
İyiden iyiye kanıksatılmaya çalışılan ve tam bir keyfiyet örneği olan bu yasakçı uygulamayı ve ona zemin yaratan zihniyeti reddediyor, şiddetle kınıyoruz. ‘Alnında Kılıç Yarası/Armenak’ belgeseli, gösteriminin yapılacağının duyurulmasıyla birlikte, sosyal medyada kimi ırkçı hesaplar tarafından açıkça hedef gösterilmiş ve yasaklanması için çağrılar yapılmıştır.
Bir belgeselden dahi korkan, tarihin karanlıkta kalmasını isteyen, sansürcü, yasakçı, şovenist bu zihniyeti protesto ediyoruz. Derhal bu yasağın kaldırılmasını istiyor, tüm duyarlı, demokratik kamuoyunu bu yaklaşıma karşı tutum almaya çağırıyoruz.
İmza ve desteklerinizi lütfen – maycolective@web.de – e postasına göndermeniz rica olunur.”
Belgesel Avrupa`da şimdiye kadar Köln, Londra, Stockholm, Atina ve Frankfurt’ta  gösterildi.  

Kategoriler

Güncel