Mutlu Öztürk ve 8 HDP'li tahliye edildi

HDP Şişli eş başkanlığı görevini yürütürken 13 Ekim 2019’da gözaltına alınan ve tutuklanan Mutlu Öztürk hakim karşısına çıktı. Öztürk ve 8 HDP yöneticisi tahliye edildi.

Mutlu Öztürk partisinin 7. Kuruluş yıl dönümü için gittiği Beşiktaş ilçe binasına girerken gözaltına alınmıştı. Öztürk bir gün sonra 14 Ekim’de tutuklandı. Mahkeme, HDP basın açıklamasında söylenen “Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi” cümlesini, “örgüt propagandası” olarak değerlendirdi. 
Öztürk ve 8 HDP'li bugün hakım karşısına çıktı. 9 isim için tahliye kararı çıkarken dava 7 Temmuz'a ertelendi. 

İstanbul Adliyesindeki 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanan sanıklar hazır bulunurken duruşmayı HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, tutuklu yargılananların aileleri ve çok sayıda kişi izledi. 

Kürtçe savunma yapan sanıkların kimlik tespitlerinin ardından duruşmada ilk olarak avukatların talepleri alındı. Avukat Ramazan Demir söz alarak, müvekkillerine yöneltilen suçlamaların kanunda bir tanımının olmadığını belirtti. Müvekkillerinin HDP'nin kuruluş yıl dönümüne katıldığı için tutuklandıklarını, bu nedenle mahkemenin sanıklar hakkında savunmalarına başvurmadan doğrudan beraat kararı vermesi talebinde bulundu.  Ardından sanık savunmalarına geçildi.

HDP Şişli İlçe Eş Başkanı ve Tarih Öğretmeni Mutlu Öztürk savunmasına Dünya Anadili Günü'ne dikkat çekerek başladı. İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini söyleyen ancak kendi ana dilini bilmediği için özür dileyen Öztürk, “Biz bu partiyi, elinde devlet yetkisini barındıran kimseler baskı kuramasın diye kurduk. 7 yıllık parti bile kendi kuruluş yılını kutlarken bize yasaklandı. Yerel iktidarın belirlenmesinde katkıda bulunan bir partiyiz fakat nereden alındığı belli olmayan bir yetki ile bizim etkinliğimiz yasaklanıyor. Ortada bir suç var ancak bu suçu işleyen Beşiktaş emniyet amiridir. 'Katil devlet’ sloganına alınacağınıza mahkeme kararlarına alının. Devlete ‘katil devlet’ deniliyorsa devletin kendisi bu algıyı ortadan kaldırmalı. Devletin hukuk kurallarına uyması gerek ve beraatimi istiyorum” diye konuştu.  

Duruşmada savcı, tüm sanıkların adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini talep etti fakat ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mutlu Öztürk ve 8 HDP yöneticisinin adli kontrol şartı uygulanmaksızın tahliyesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 7 Temmuz tarihine ertelendi.

Kategoriler

Güncel