Dolar Suriye, Libya ve Corona virüs salgını endişeleriyle yükseliyor

Dolar/TL Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve Coronavirüs salgının küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle dokuz ayın zirvelerinde yukarı yönlü seyrediyor.

Kur önemli bir psikolojik seviye olan 6.15'i de aşarken Avrupa başta olmak üzere bir çok hisse senedi piyası satış baskı altında. Bu sabah kuvvetlenen satış baskısında ana belirleyici ise virüs salgının küresel ekonomiye etkilerine yönelik endişeler. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolara, ABD tahvillerine ve altına yönelik güvenli liman talebi oldukça artmış durumda. Eskiden güvenli liman görünen yen ise virüse coğrafi yakınlık nedeniyle satış baskısı altında. Benzer şekilde TL gibi gelişmekte olan ülke piyasalarından kaçışlar da kuvvetli. Petrol'de düşüş %3'ün üzerinde. ABD 30 yıllık tahvil getirileri çok önemli bir psikolojik sınır olan %2'den de aşağıda %1.8'lere doğru sert geriliyor. Tüm bunların virüs etkisinin küresel riskten kaçış olarak TL'ye yansımasını görüyoruz " dedi ve ekledi:"Bunun yanısıra jeopolitik riskler de TL'yi baskılayan unsurlar arasında. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve bazı sektörlerde virüsün ikame talep yaratacak olması Türkiye için pozitif olabilir ancak bugün için TL özelindeki bu fiyatlamayı değil küresel riskten kaçış fiyatlamasının öne çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde virüsün İran gibi komşu bir ülkede de görülmüş olması nedeniyle Türkiye'ye etki yakından takip edilmeye devam edilecek" dedi.

Gelişmekte olan para birimleri ve borsaları ve daha bir çok piyasa küresel satış baskısı altında işlem görüyor.

BIST 100 endeksi saat 1225'te %2.5 civarı, bankacılık endeksi ise %3.5'e yakın kayıpta.Küresel piyasalarda doların son dönemde güçlü seyri dolar/TL'yi yukarı yönlü baskılayan en önemli unsurlardan biri olmaya devam ederken, kamunun döviz arzı ise TL'deki değer kaybını sınırlandıran en büyük etken konumunda.

Bankacılar kurda yukarı yönlü 6.15 seviyesinin kırılmasının ardından 6.1850 ve 6.20 seviyelerinin takip edileceğini belirtiyor.Bankacılar TCMB'nin geçen hafta 50 baz puanlık faiz indirimi ile bugüne kadar indirimlerinin 13 puanı aşması ve aylık bazda cari fazlanın Kasım itibarıyla cari açığa dönmesinin de TL'yi baskılayan unsurlar arasında olduğunu belirtiyorlar.(Reuters)

Kategoriler

Güncel