İdlib'de 33 asker hayatını kaybetti

Hatay Valisi İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 33 askerin Suriye rejimi saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. NATO Türkiye'nin talebi üzerine toplandı.

İlk açıklamasında şehit sayısının 9 olduğunu belirten Hatay Valisi Rahmi Doğan, daha sonraki duyurularında bu sayıyı önce 22 sonra da 33 olarak açıkladı. Hatay Valisi, yaralı 36 askerin ise hastanelerdeki tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Doğan, saldırının Suriye savaş uçakları tarafından Balyun bölgesinde düzenlendiğini söyledi.

Gelişmeler üzerine Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güvenlik zirvesi yapıldı. 

Zirveye; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, kuvvet komutanları ve MİT Başkanı Hakan Fidan katıldı.

Toplantı sürerken  yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir. Geçmişte Ruanda'da, Bosna Hersek'te yaşananların bugün İdlib'de tekrarlanmasına seyirci kalınamaz; kalınmayacaktır. Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacaktır. Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecektir. Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak TBMM'yi gelişmelerle ilgili olarak 28 Şubat Cuma günü kapalı oturuma çağırdıklarını söyledi. 

Öztrak "Türk ordusu TBMM ordusudur, onlarca şehidimiz varken TBMM’nin buna sessiz kalmasını beklemememiz gerekir. CHP olarak konuyu görüşmek üzere yarın TBMM’yi kapalı oturumla toplantıya çağırıyoruz." dedi. 

AP Grup Başkanı Naci Bostancı ise  "Salı günü kapalı oturum yapılması ve Milli Savunma Bakanının Meclisi bilgilendirmesini teklif edeceğiz" açıklaması yaptı. 

NATO büyükelçileri Türkiye'nin talebi üzerine Suriye'deki gelişmeler hakkında istişarelerde bulunmak üzere bugün bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in büyükelçilerin toplantısından sonra bir basın toplantısı düzenledi ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi

Saldırı ile ilgili olarak Rusya Savunma Bakanlığı dün Suriye'nin İdlib bölgesinde topçu ateşine uğrayan Türk askerlerinin o alanda olmaması gerektiğini, Türk makamlarının askerlerin yeri konusunda önceden Moskova'ya bilgi vermediğini açıkladı.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison ise, İdlib'de Türk askerine yapılan saldırıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin kimin güvenilir dost olup olmadığını görmesi gerektiğini" söyledi. Hutchison, gelişmelerden haberdar olmadığını belirtti, "Ancak bu iddialar doğruysa, kimin güvenilir bir ortak olup olmadığını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve herkesin gördüğünü yürekten umuyorum" dedi.

Suriye İdlib'de TSK'ya yönelik hava saldırısı sonrası artan jeopolitik endişelerle TL'de değer kaybı ise sürüyor. Dolar/TL bu sabah 6.2520 ile Eylül 2018'den beri en yüksek güniçi seviyeyi test etmiş durumda.

Kategoriler

Güncel