Mülteciler sınıra doğru ilerliyor, Yunan polisi sınırda konuşlandı

Türkiye'nin mültecilerin Avrupa'ya geçişinin artık engellenmeyeceğini söylemesinin ardından yüzlerce göçmen AB sınırına yöneldi. Yunan polis güçleri ise göçmenlerin Yunanistan'a girmesini önlemek için ülkenin Türkiye ile sınır kontrol noktalarına konuşlandırıldı.

Medyada yüzlerce mültecinin Bulgaristan ve Yunanistan sınırına doğru yürüdüğünü gösteren görüntüler yer aldı.

Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada, "Türkiye yıllardır 3.5 milyon Suriyeli mülteciye evsahipliği yapıyor. Bu yükü hiçbir ülke tek başına karşılayamaz... Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya kara ve denizden geçişini engellememe kararı alındı" dedi ve devam etti: "Polis, Jandarma, Sahil Güvenlik Kuvvetleri ve sınır güvenliği yetkililerine (Avrupa'ya geçişlere) müdahalede bulunmamaları talimatı verildi."

Edirne'ye gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 göçmenin, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan'a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçtiği belirtildi.

Göçmenler, Karaağaç Mahallesi'nden Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaşmak için yürüyüşlerini sürdürürken, göçmenler arasında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlılar bulunuyor.

İddialara göre Kapıkule Sınır Kapısı'ndan resmi olarak geçişlerine müsaade edilmeyen mültecilere ormanlık alandan veya Meriç nehrinden geçebilecekleri söylendi. Mülteciler bunun üzerine Pazarkapı sınır kapısına doğru harekete geçti. 

Yunan polis güçleri ise göçmenlerin Yunanistan'a girmesini önlemek için ülkenin Türkiye ile sınır kontrol noktalarına konuşlandırıldı. Açıklamayı görgü tanıkları ve bir yetkili yaptı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki kuzeydoğu Yunanistan'daki Kastanies'teki kara sınırında birkaç düzine insan toplandı. Yunanistan polis otobüslerinin erişimi engellediği görüldü. Bir hükümet yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ülkeye girmeyecekler. Düzensiz göçmenler, ülkeye girmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

Yunan Silahlı Kuvvetleri Başkanı Korgeneral Konstantinos Floros da, ülkenin sınır korumasını sıkılaştırma çabalarını koordine etmek üzere Evros'un kuzey bölgesine gitti.

Bulgaristan Başbakan Boyko Borissov, Türkiye'de bulunan mültecilerin AB sınırına doğru ilerlemesinden sonra Bulgaristan'ın güneydoğu komşusu Türkiye ile sınır güvenliğini sıkılaştırdığını belirtti.

(Reuters. NTV, Kathimerini)


Kategoriler

Güncel