Yunanistan Türkiye sınırı yakınlarında askeri tatbikat yapacak

Türkiye'nin AB'ye göç etmek isteyen mültecileri engellemeyeceğini açıklamasından sonra binlerce mülteci Yunanistan sınırına yığılırken , Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin bugün Meriç nehri yakınlarında askeri tatbikat yapacağı açıklandı.

Tatbikatlar Kipoi ve Kastanies'deki sınır karakollarında gerçekleşecek. Açıklama Trakya ve Ege Denizi'ndeki Yunan-Türk sınırlarını savunmakla görevlendirilen Dördüncü Kolordu tarafından Pazar günü yapıldı.

Ordu, tatbikat sırasında otomatik tüfekler, tüfekler ve tabancaların kullanılacağını söyledi.Bu arada Yunanistan göç başvurularını da dondurmuş durumda. 

Bu arada Yunan polisi dün de Türkiye'den gelerek ülkeye zorla girmeye çalışan yüzlerle mülteciyle çatışırken göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun  "76 bin mülteci Edirne üzerinden Türkiye'yi terketti" açıklamasına karşı çıktı. Yapılan açıklamada 10  bin mültecinin Yunanistan'a girişinin engelendiği ve sınırı geçen 73 mültecinin tutuklandığı belirtildi. Açıklamada bu 73 kişi içinde İdlib'den gelen olmadığı vurgulandı. Buna karşılık deniz yoluyla Yunan Adaları'na ulaşan mülteci sayısının ise 1.000'i bulduğu belirtiliyor.

Öte yandan 1 Mart Pazar günü Lesvos (Midilli) Adasın'daki bir göçmen kampı ateşe verilmeye çalışıldı. Saldırının göçmen karşıtı gruplar tarafından gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.  Aynı gün bir grup da adaya yanaşan göçmen teknelerini "Türkiye'ye geri dönün" sözleriyle engellemeye çalıştı.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 3 Mart Salı günü Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Michel, "Yunanistan'ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı. Michel, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Yunanistan-Türkiye sınırını ziyaret edeceğini açıkladı.

(Kathimerini, Reuters, Euronews)

Kategoriler

Güncel