IATA: Koronavirüs 2-3 ay daha sürerse bazı havayolu şirketleri iflas edebilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) CEO'su Alexandre de Juniac, koronavirüs salgınının 2-3 ay daha devam etmesi halinde, daha fazla sayıda havayolunun iflas edebileceğini ve havacılık sektöründe yeni konsolidasyonlar olabileceğini açıkladı.

De Juniac IATA merkezinde Reuters ile yaptığı söyleşide, havayollarının koronavirüse bağlı yaşayacağı gelir kaybının Trump yönetiminin Avrupa ülkelerine seyahati sınırlamasından önce tahmin edilen 113 milyar doların "muhtemelen üzerinde" olacağını söyledi.
De Juniac, "Kısıtlama getiren tüm hükümetlerden ve özellikle ABD hükümetinden bu kararı hafifletmek ya da kaldırmak için kalıcı olarak incelemelerini istiyoruz, ne kadar erken olursa o kadar iyi" dedi.
IATA dün, hükümetlerin nakit sıkıntısında olan havayolları için kredi limitlerini uzatmayı, altyapı maliyetlerini azaltmayı ve vergileri düşürmeyi değerlendirmesini istemişti. Almanya, Fransa ve İtalya'ya hizmet veren havayolları en fazla risk altında olanlar.
Diğer havayollarının da geçen hafta iflas eden İngiliz havayolu Flybe gibi olmasından endişe edip etmediği sorusu üzerine De Juniac, bunun "krizin yoğunluğu ve süresine bağlı" olacağını söyledi.
De Juniac "Eğer düşüş şu anda gördüğümüz kadar büyük ve derinse ve iki veya üç aydan uzun sürerse, havayolu şirketlerinde bazı zorluklar göreceğiz" dedi. 
Air France-KLM grubun eski CEO'su olan de Juniac, "Bazıları muhtemelen mali zorluk yaşayacak, bu da muhtemelen daha fazla konsolidasyona yol açacak" dedi.(Reuters)

Kategoriler

Güncel