Çalışanların 14 gün izinli sayılması için kanun teklifi

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, korona salgınını ve bu süreçte çalışanların yaşadığı mağduriyetleri önlemek amacıyla kamuda ve özel sektörde ücretli izin uygulanması için Meclis Başkanlığına bir kanun teklifi sundu

Kerestecioğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"KOVİD-19 gibi hızla yayılan bir salgının önüne geçebilmek için, ücretli çalışanlar hastalanmadan önce, önleyici tedbir alınması, salgın durumunun da istirahat nedeni sayılması gerekmektedir. Zorunlu hizmetlerde görev yapacak asgari sayıda kamu personeli dışındaki tüm kamu personellerinin de izinli sayılması önem taşımaktadır. Hastalığın semptomları görülmese bile yurttaşlar, virüsün taşıyıcısı olabileceği için yalnızca risk grubundakilerin değil; tüm çalışanların sağlık iznine çıkarılması, salgının yayılmasını engellemek için en kritik adım olacaktır.

Özellikle özel sektörde virüs salgını, çalışanların çeşitli mağduriyetler yaşamalarına neden olmaktadır. Ülke genelinde oluşan salgın, çalışanların yıllık izinlerinin “eritilmesi” için bir gerekçeye dönüştürülmektedir. İş nedeniyle yurtdışına gitmek zorunda kalan çalışanlar da dönüşlerini takiben zorunlu yıllık izne çıkarılmaktadır. Olağandışı koşullara rağmen hedefler ve çalışanlar üzerinde satış baskısında da bir değişiklik yapılmamaktadır. Hatta, risk grubunda olan çalışanların izne ayrılmasıyla birlikte izinde olmayan çalışanlar üzerinde yük artmıştır. 

Bu kanun teklifiyle, 4857 Sayılı İş Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici maddelerle salgının kısa sürede kontrol altına alınması ve bu süreçte ücretli çalışanların yaşadığı mağduriyetlerin önlenmesi için zorunlu hizmetlerde görev yapacak asgari sayıda çalışan dışında tüm kamu personelinin ve özel sektör çalışanlarının 14 gün süreyle izinli sayılmaları amaçlanmaktadır.”

Kerestecioğlu'nun kanun teklifi şöyle: 

"MADDE 1- 4857 Sayılı İş Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 10- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, KOVİD-19 salgınının kısa sürede kontrol altına alınması ve bu süreçte ücretli çalışanların yaşadığı mağduriyetlerin önlenmesi için zorunlu hizmetlerde görev yapacak asgari sayıda çalışan dışında tüm çalışanlar, izin süresine sayılmaksızın, ücret ve sigorta kesintisine neden olmaksızın 14 gün süreyle izinli sayılacaktır. Uzaktan çalışma hükümleri uyarınca iş görme edimini evinde yerine getirebileceği için izinli sayılmayan çalışanlara ise 14 günlük süre boyunca fazla çalışma yaptırılamaz.

MADDE 2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 43- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu hizmetlerde görev yapacak asgari sayıda çalışan dışındaki tüm Memur, Sözleşmeli Personel, Geçici Personel ve İşçiler, KOVİD-19 salgınının kısa sürede kontrol altına alınması ve bu süreçte ücretli çalışanların yaşadığı mağduriyetlerin önlenmesi için izin süresine sayılmaksızın, ücret ve sigorta kesintisine neden olmaksızın 14 gün süreyle izinli sayılacaktır."

Kategoriler

Güncel