Akhtamar'da dualar Van ve Suriye için

Van Gölü’ndeki Akhtamar Adası’ndaki tarihi Surp Haç Ermeni Kilisesi'nin restorasyonu ardından başlatılan ayinlerin 3’üncüsü dün yapıldı. Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan'ın da katıldığı ayinde Van'daki depremde ve Suriye'de hayatını kaybedenler için dua edildi. Ayinde kilisede yakılan mumların geliri ise Van'daki depremzedelere gitti.

Ayin için aralarında yurtdışından gelen Ermenilerin de bulunduğu yaklaşık 1000 konuk, Akhtamar İskelesi’nden teknelerle adaya çıktı. Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın da katıldığı ayini, ABD Doğu Diyakosluğu Ruhani Önderi Başepiskopos Khajak Barsamian yönetti. Ayinde Van depreminde ve Suriye ’de ölenler için dua edildi. 

İlki 2010 yılında düzenlenen ayine Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 7 bin, geçen yıl 2 bin kişi katılmıştı. 

Erivan'dan gelen halk oyunları ekibinin gösteri yaptığı Akhtamar Kilisesi’nde ayin yaklaşık 2 saat sürdü. 

Tarihi Surp Haç Ermeni Kilisesi'ndeki ayin sırasında yoğun güvenlik önlemi alındı. Yaklaşık 60’ı polis 200 güvenlik görevlisi ayinin sorunsuz geçmesi için görev başındaydı. Sağlık Bakanlığı’na ait bir ambulans helikopter, kilisenin yanında hazır bulundurulurken, bir polis helikopteri de sürekli havadan güvenlik sağladı. Van Gölü’nde sahil güvenlik botları ile Arama Kurtarma Birliği ekipleri sürekli tur attı. 

Öte yandan Akhtamar kilisesinde yapılacak ayin günü öncesinde Van'da bulunan Ermeniler, Kültür Parkı ve Festival Alanı'ndaki açılış konserine yoğun ilgi gösterdiler. Van Belediyesi tarafından yaptırılan 'Kültür Parkı ve Festival Alanı' açılışına, Ermenistanlı grup Van Project, Akunq Ensemble ve Moğollar ile Mardin Kemençe'nin önemli temsilcilerinden olan Koma Nevaf katıldı. 

2007’de törenle açılmıştı 

Başbakan Erdoğan ’ın talimatıyla 2005’te başlatılan restorasyon çalışmaları 21 Temmuz 2006’da tamamlanan kilise 29 Mart 2007’de uluslararası törenle ’Anıt Müze’ olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan kilisenin ibadete açılması ve o tarihte haç takılıp- takılmaması tartışma konusu oldu. Görüşmelerin ardından kiliseye haç takılırken Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda 1 kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi. 

Mumların geliri depremzedelere 

Ayinde tarihi kilisenin içine sadece 100 kişi alındı, diğer konuklar duaya dışarıda eşlik etti. Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua edenler, gözyaşlarına engel olamadı. Kilisede yakılan mumların satışından sağlanan gelirin, Vanlı depremzedelere verilmek üzere Van Valiliği Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü hesabına aktarılacağı açıklandı. Ayinin ardından kutsanan ekmek ve su dağıtıldı. Bu arada dışarıda yenilenen kısa süreli ayinde Van depremi ve Suriye’de ölenler için dua edildi.

Van'da dayanışma konseri

Van'da ayin günü öncesinde konser verildi. Yapımı tamamlanan Park ve Festival alanının açılışı düzenlenen konserlerle yapıldı. Açılış, Akhtamar Kilisesi'nde bu yıl üçüncüsü yapılacak olan ayin öncesine denk getirilirken, kentte bulunan Ermeniler açılışa büyük ilgi gösterdi. Ermenistan'ın en önemli gruplarından Van Project ve Akunq Ensemble'nin dayanışma amacıyla konser verirken, film ve enstrümantal müzikleri ile ün kazanan Cahit Berkay'ın yer aldığı Moğollar grubu da sahne aldı. Mardin'in en önemli kültürleri arasında yer alan Mardin Kemençe grubu da açılışa katılanları coşturdu. Açılışa katılan Vanlılar, Ermeni ezgileriyle birlikte coşarken, sahneye tutuklu bulunan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın dev posterleri asıldı.

Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan'ın açıklaması

Kudüs Ermeni Patrikliği'nden Piskopos Aris Şivanyan ve Amerika'dan Piskopos Khajag Barsamyan ile Van'a gelen Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Ateşyan, cumartesi günü Vali Münir Karaloğlu'nu ziyaret etmişti.

Vali Karaloğlu'na, ''Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler'' adlı kitabı hediye eden Ateşyan yaptığı açıklamada kendileri ve cemaatleri için önemli olanın, huzur içerisinde ayini gerçekleştirmek ve dua etmek olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

''Geçen yıl cemaatimiz buradan mutlu ayrıldı. Bu yıl da dualarımızı tanrıya iletmek ve bu ülkenin huzuru, barışı, kardeşliği için dil, din, ırk ayrımı yapmadan tek millet, tek vücut olarak yaşamak amacıyla geldik. Bu yıl biraz üzüntümüz var. Van depreminde epeyce kardeşimizi kaybettik. Yarınki ayini, Van depreminde ölen ve Suriye'de öldürülen insanlar için ruhani gerçekleştireceğiz. Tanrı onların günahlarını affetsin ve cennetine kabul etsin diyelim.''

Bu yılki ayine Kudüs ve Amerika'dan piskoposlar Şivanyan ve Barsamyan'ın da katıldığını vurgulayan Ateşyan, ayrıca Amerika'dan gelen 70 kişilik Ermeni grubun ilk defa atalarının yaşadığı toprakları görme imkanına sahip olduğunu ifade etti.

Vali Karaloğlu da bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayinin son iki yılda olduğu gibi bu yıl da huzur içerisinde geçmesini ümit ettiklerine değinmiş, Van halkının yurt içi ve yurt dışından gelen Ermeni misafirlerine kentin konukseverliğini göstereceğini kaydetmişti.