Azerbaycan’a vizesiz geçişe Tahran engeli

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki vize muafiyetine engel olarak Tahran gösterildi. Bakü Yönetimi Türkiye’ye vize muafiyeti tanınması durumunda Tahran’ın da aynı ayrıcalığı talep ettiğini aksi takdirde Azerbaycanlıların Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne ulaşmak için kullandıkları ve İran üzerinden geçen yolların kapatılacağı öne sürüldü.

Türkiye ile Azerbaycan, geçen sene Ekim ayında İzmir'de kurdukları Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2. toplantısını, yarın Azerbaycan'ın Gebele şehrinde düzenleyecek. Türkiye heyetine Başbakan Erdoğan başkanlık edecek. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler, askeri ve güvenlik alanlarında işbirliği, ileriye yönelik işbirliği imkânları, ekonomik, ticari, ulaştırma ve enerji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi; bilim, kültür alanlarında işbirliği imkânları gözden geçirilecek.

Karabağ sorunun da konuşulacağı toplantıda, Ermenistan- Azerbaycan ilişkileri, Dağlık Karabağ sorunu ve Ermeni Soykırım’ı masaya yatırılacak. Toplantının sonunda ise 5 anlaşmanın imzalanacak olmasına karşın, Türkiye'nin yıllardır gündeme getirdiği vize muafiyeti, İran'ın Bakü üzerindeki 'Nahçıvan' tehdidi sebebiyle bir kez daha gündem dışı kaldı. Ermenistan’ın İran sınırına yakın kesimindeki toprakları içerisinde bulunan Nahçıvan Özerk Cumhuriyet’ine, Azerbaycanlılar ulaşımlarını İran üzerinden sağlıyor.

Bakü Yönetimi, Türkiye'ye gönderdiği mesajda, Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmak için siyasi iradelerinin bulunmasına karşın, Tahran'ın 'Türkiye'ye vizeyi kaldırırsanız, İran'a da kaldırmak zorundasınız. Aksi takdirde, Nahçıvan ile Azerbaycan'ın diğer bölgelerini birbirine bağlayan ve İran topraklarından geçen yolu kapatırız' tehdidinde bulunduğunu iletti. Türkiye, vize muafiyeti konusunu gündem dışı bırakılmasını kabul etti. Türkiye, 30 günü geçmeyecek ziyaretler için Azerbaycan vatandaşlarına vize uygulamıyor. Azerilerin, girişlerde pasaport göstermeleri yeterli oluyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Tahran Nahçıvan