Petroldeki düşüşün nedeni stok paniği

Petrol'den kaçan işlemciler tarihte ilk defa ABD vadeli petrol fiyatlarının eksiye düşmesine neden olurken koronavirüs salgını nedeniyle petrol ihtiyacının ne denli düştüğü ve çıkarılan petrolü depolayacak yer bile kalmadığı da gözler önüne serilmiş oldu.

İşlemciler vadesi Salı günü dolan Mayıs vadeli ABD tipi ham petrol kontratlarında dün sert satışa geçti. Gün içerisinde bir süreliğine de olsa fiyat eksi 40 dolar seviyesine kadar geriledi. Petrol vadeli işlemleri borsa kapandığında %305 değer kaybederek eksi 37.63 dolar seviyesindeydi.

ABD hafif ham petrolünün Mayıs vadeli varil fiyatının eksiye düşmesinin ardından yaklaşık 39 dolar yükseldi ancak hala varil başına 1.76 dolarda bulunuyor.

Bu düşüş bir anda olmuş olsa da bu düşüşü hazırlayan faktörler haftalardır süregeliyor. Mart ayının başında koronavirüs salgını nedeniyle petrol talebinde yaklaşık %30 düşüş olduğu ifade edilmiş ancak ilerleyen haftalarda petrol üretimi aynı seviyede gerçekleşerek stoklar doldurulmuştu. Geçen günlerde açıklanan OPEC ve diğer petrol üreten ülkelerin petrol üretiminde kesintiye gitmesi bile stoklardaki milyonlarca varillik petrolü eritmek için yeterince hızlı ve büyük değildi.

İhtiyaç fazlası petrol stoklara gidiyor ancak ABD stokları beklenenden çok daha hızlı bir şekilde dolduruyor. ABD'nin stok yaptığı Cushing şehrinde stoklar %70 civarında dolmuş durumda.

İşlemciler 2 hafta içerisinde stokların tamamen dolmasını bekliyorlar. Bu doluluğu gören işlemciler Salı günü sona erecek olan Batı Teksas vadeli kontratları satışa başladı. Petrol vadeli işlemlerinde vade sonunda işlemcilerin her bir kontrat başına 1,000 varil petrol alması gerekiyor ve bu petrol ABD'nin Cushing kentine teslim ediliyor.

Ancak Cushing'de de yer kalmayınca tacirlerin ya ihtiyaç duymadıkları petrolü kendilerinin depoloması ya da bu kontratlardan çıkması zorunluluğu ortaya çıkıyor. Herkesin çıkışa hücum etmesi çok az kişinin petrolde kalmayı tercih etmediğini gösterdi ve Cuma günü 18 dolardan işlem gören petrol eksi 40 dolara kadar düştü. (Reuters)

        

Kategoriler

Güncel