Trump: "20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından biri"

ABD Başkanı Trump 24 Nisan'da Amerikan başkanlarının yaptığı geleneksel açıklamayı yineledi ve "Soykırım" demeyerek "Büyük Felaket" ifadesini kullandı. Trump bununla beraber "20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından biri" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, 1915 olaylarıyla ilgili "Büyük Felaket" anlamına gelen Ermenice "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Trump bununla beraber açıklamasında  "20'nci yüzyılın en büyük toplu katliamlarından biri" ifadesini kullandı

"1915 yılından itibaren 1,5 milyon Ermeni'nin sınır dışı edildiğini, öldürüldüğünü ya da tehcir edildiğini" belirten  Trump, "Bu günde, yaşamını kaybedenlere ve acı çekenlere saygı duyarken, daha insani ve barışçıl bir dünya geliştirme sözümüzü de yineliyoruz." dedi. 

Trump, "Ermeni ve Türklerin acı tarihlerini kabul etme ve bununla yüzleşme yolundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine de yer verdi. .

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Trump'a tepki gösterildi. 

Açıklamada "ABD Başkanı Trump’ın 1915 olaylarına ilişkin 24 Nisan 2020 tarihli açıklaması Ermenilerin dogma haline getirmeye çalıştıkları sübjektif anlatıyı temel almaktadır. 

İç siyasi mülahazalarla yapılan bu açıklamanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Açıklamada serdedilen iddiaları reddediyoruz" dendi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1915 olayları konusunda bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimiz halen geçerlidir. Bu Komisyon kurulduğu takdirde gerçeklerin gün yüzüne çıkacağına inanıyoruz. 

Bu öneriyi gündemden düşürmeye yeltenenler ise 1915 olaylarındaki sorumluluklarını unutturmak isteyen radikal Ermenilerdir. ABD yönetimi artık bu gerçeği görmeli ve ona göre hareket etmelidir.

Bu vesileyle, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sürecinde hayatını kaybeden Müslüman, Hristiyan, Yahudi tüm sivil Osmanlı milletlerini saygıyla anıyoruz."

Kategoriler

Güncel