Birçok ülke koronavirüs önlemlerini esnetiyor

İtalya ve ABD de dahil olmak üzere pek çok ülke Pazartesi gününden itibaren tedbirli olarak koronavirüs tecrit önlemlerini hafifletmeye başlarken, salgın nedeniyle tüm dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı 250,000'i aştı.

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan  İtalya yaklaşık 4.5 milyon kişinin neredeyse iki ay sonra işe dönmesine izin verdi. İtalya'da inşaat işleri başlayacak ve akrabalar birbirlerini görebilecekler. 

İtalya'da arkadaş gruplarının buluşması hala yasak ve çoğu mağaza 18 Mayıs'a kadar kapalı kalacak. Okullar, sinemalar ve tiyatrolar süresiz olarak kapalı kalmaya devam edecek. 

Dünyada koronavirüs nedeniyle en çok vakanın görüldüğü ve hayatını kaybedenlerin en fazla olduğu ABD'de, Ohio ve diğer eyaletler iş yerleri üzerindeki önlemleri esnetiyorlar. 

New York Times haberinde yer alan ABD hükümetine ait bir belgeye göre ise ülkede Haziran başına kadar hayatını kaybedenlerin sayısında sert bir artış olacağı öngörülüyor. Rapora göre ABD'de bir günde hayatını kaybedenlerin sayısının Mayıs sonuna kadar şimdiye kıyasla 2,000'den 3,000'e çıkması bekleniyor. 

Ancak New York Times'da yer alan rapor sorulduğunda, Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere "Bu Beyaz Saray'a ait bir belge değil, böyle bir belge Koronavirüs Çalışma Ekibine sunulmadı ya da  kuruluşlararası güvenlik incelemesinden geçmedi" dedi. 

ABD'de koronavirüsten en çok etkilenen eyalet olan New York'ta, Vali Andrew Cuomo iş yerlerinin yeniden açılması için aşamaların nasıl olacağını açıkladı. Önce inşaat sektörünün açılacağını ve salgından daha az etkilenen sektörlerle devam edeceğini söyledi. 

İspanya, Portekiz, Belçika, Finlandiya, Nijerya, Hindistan, Malezya, Tayland, İsrail ve Lübnan da fabrikaları, inşaat alanlarını, parkları, kuaförleri ve kütüphaneleri açan ülkeler arasında yer alıyor.

İspanya'da kuaförler, hırdavatçılar ve diğer mağazalar yavaş yavaş açılırken toplu taşımada zorunlu hale gelen maske kullanımıyla beraber Kızılhaç çalışanları Madrid metro istayonunda maske dağıttılar.

Portekiz, Hindistan, İsrail ve Belçika da İspanya ile benzer önlemleri esnetme aşamalarını açıklarken, Japonya ise olağanüstü hali 31 Mayıs'a kadar uzatacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) hastalık kontrol ve önleme merkezi İngiltere'de ise henüz tecrit önlemlerinin esnetilemeyeceğini gerektiğini ve Avrupa'da salgının zirve yapmadığı 5 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Hayatını kaybedenlerin sayısının 6,000'e ulaştığı İran'da 132 kentte camiler yakında tekrardan açılmaya hazırlanıyor. Koronavirüs vakalarındaki günlük artış oranı Mart'taki %13 seviyelerinden geçtiğimiz hafta %2-%3'e düştü. Dünya genelinde toplam doğrulanan vaka sayısı 3.58 milyona yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 250,000'i aştı. 

Türkiye'de ise Erdoğan'ın dün akşam yaptığı açıklamaya göre ilk koronavirüs tanısının konduğu 10 Mart'tan sonra başlatılan kısıtlamalar Temmuz ayına yayılan bir süre içinde kademeli olarak kaldırılacak.

Normalleşme planı kapsamında şehir dışı seyahat yasağı kapsamındaki il sayısı 31'den 24'e düşürüldü. Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da şehirler arası seyahat yasağı kaldırılırken İstanbul, Ankara ve İzmir'de devam edecek.

Alışveriş merkezleri, giyim perakendecileri ve berberler 11 Mayıs'tan itibaren belirli şartlara uymaları halinde açılacak. Taksilerde tek-çift plana uygulamasına da bugünden itibaren son verildi.

Sürekli sokağa çıkma yasağına tâbî 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı kişilerin haftanın farklı günlerinde birer gün, dörder saat süreyle yürüme mesafe içinde dışarı çıkmalarına izin verilecek.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da sürecek, maske satışlarına ise kontrollü olarak izin verilecek.

Okulların ise 1 Haziran'dan itibaren kademeli olarak açılması değerlendiriliyor. Eğitim Bakanı Ziya Selçuk dün akşam NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Biz 1 Haziran'da kademeli olarak açılmasını istiyoruz ama süreç dinamik. İnşallah herşey yolunda gider 1 Haziran'da okulları açarız. Ya da kısmi bir açılmaya gidebiliriz" dedi.

Erdoğan "Adliyeler, ara verilen duruşma, keşif, yargı süresi, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra-iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek" dedi ve gelişmelere ve ihtiyaca göre, bazı tarihlerin öne alınması bazılarının geriye bırakılmasının mümkün olduğunu da söyledi.

Türkiye'de dün koronavirüs salgınında 64 kişi hayatını kaybederken, 1,614 yeni vaka tespit edildi. Toplam ölü sayısı 3,461'e, vaka sayısı 127,659'a yükseldi. (Reuters)

    

Kategoriler

Güncel