Baş Melekler Kilisesi satıldı

Mudanya’nın Kumyaka Köyü’nde mülkiyeti özel şahsa ait olan Baş Melekler Kilisesi, bir süre önce İstanbul Fener’de bulunan Ekümenik Patrikhane tarafından Bursa Metropolitliğine atanan Elpidophoros Lambriniadis’e satıldı. İstanbullu bir işadamından satın alınan kilisenin anahtarı ise mahalle muhtarına emanet edildi.

Mudanya’ya bağlı Kumyaka Köyü’ndeki dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen bin 227 yıllık Baş Melekler Kilisesi, yılar önce sahibi İstanbul’da yaşayan iş adamı Mete Yalçın tarafından satışa çıkarılmıştı.

Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan ve dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi en son 26 Temmuz’da Ekümenik Patrikhane’ye bağlı Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis ile birlikte Rum vatandaşlar tarafından ziyaret edilmişti.

“Ortak miras, herkese açık“

Kiliseyle ilgili açıklamalarda bulunan Lambriniadis, yapıyı en kısa zamanda restore ettireceklerini belirtti. Harabe durumdaki kilisenin etrafına kapı koyduklarını ifade eden Lambriniadis, “Kapının 3 anahtarı var. 2'si bizde, birini ise Kumyaka köyü muhtarına verdik. Ziyaretçi geldiğinde kapıyı kilitli bulmamalı. Anahtarı resmi bir kuruma verdik ki gelen ziyaretçiler, kontrollü bir şekilde kiliseyi görebilsin. Biz bu tarihe ortak miras diyorsak, anahtar herkeste olmalı” şeklinde konuştu.

Daha önce, Tirilye'deki Kemerli Kilisesi'nin de satın alındığını hatırlatan Lambriniadis, “Kemerli Kilisesi'nde de aynı işlemi yaptık. Satın aldıktan sonra etrafına kapı koyduk ve bir anahtarını muhtara bıraktık” dedi.

İstanbul 'da yaşayan iş adamı Mete Yalçın'a ait olan, “Baş Melekler Mikail ve Cebrail Kilisesi”ni 10 Eylül Pazartesi günü satın aldıklarını söyledi. Bursa Olay gazetesinde yer alan haberde kilisenin sahibinin bu tarihi bina için 800 bin dolar istediği belirtildi.


Anahtar muhtara teslim

Muhtar Batmaz, ’Anahtarı bize teslim etmesi, bize olan güvenlerini gösterip bundan sonraki ziyaretler bizim tarafımızdan kontrol edilecek ve gelen ziyaretçilere biz yardımcı olacağız’dedi. Muhtar, Lambriniadas’ın tarihi Baş Melekler Kilisesi’nin restorasyonuna da en kısa zamanda başlayacaklarını ifade ettiğini sözlerine ekledi. (BK)

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar