Seferov skandalı Macaristan’ı karıştırdı

Ermenistanlı subay Kurken Margaryan’ı baltayla öldüren Azerbaycanlı Ramil Seferov’un geçen hafta Azerbaycan’a iade edilmesi Macaristan iç politikasını karıştırdı. Ülkedeki tüm siyasi partiler, Başbakan Viktor Orbán’a ve hükümete tepki gösterdi.

LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

Macaristan’ın önde gelen gazetecilerinden Tamás Novák, hükümetin bu adımı ekonomik krizden çıkmak için attığını söyledi. Siyaset bilimci Zoltan Biroy de, ‘Seferov skandalı’na ülkedeki tüm siyasi güçlerin tepkili olduğunu ifade etti.

Gazeteci Tamás Novák, Agos’a yaptığı açıklamada, hükümetin 2010’dan beri ekonomik krize çözüm aradığını söyleyerek şöyle konuştu: “2010’da AB dönem başkanlığı sırası Macaristan’da olduğu zaman Bakü’ye cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir ziyaret gerçekleşti. Yerevan’a ise sadece parlamenter düzeyinde ziyaret yapıldı. Macar inşaat şirketlerine Bakü’de imtiyazlar sunuldu. Seferov’un iadesi bu sürecin bir parçası.”

Macaristan’ın önde gelen siyaset bilimcilerinden Zoltan Biroy ise Seferov’un iadesinin ülkede büyük tepki yarattığını söyledi. İktidardaki muhafazakâr Fitesz Partisi hariç tüm siyasi güçlerin hükümeti eleştirdiğini ifade eden Biroy, “Özellikle parlamentoda muhalefet gruplarından Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar çok tepkili. Muhalefet, hükümetin sorumluluğunu tartışmak için komisyon kuracak” dedi. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, 10 Eylül’de parlamentoda yaptığı konuşmada Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının kendisini uyarmasına rağmen Seferov’un iadesi için gerekli belgeleri imzaladığını itiraf etti.

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’a yaptığı bölgesel ziyaret sırasında Azerbaycan’ın attığı adımdan çok tedirgin olduklarını dile getirmekle yetindi. Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la ortak basın toplantısı düzenleyen  Rasmussen, 7 Eylül’deki Bakü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “2004’te meydana gelen olay bir suçtur. Bu güveni zedeler ve barış sürecine zarar verir” diye konuştu.

AB Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Azerbaycan’ın tutumunu kınadıklarını açıkladı. BM İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Rupert Colville ise etnik nefret sonucu işlenmiş bu vahşi cinayetin ödüllendirilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan