2 HDP'li , 1 CHP'li milletvekilinin vekillikleri düşürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisioğulları'nın Yargıtay tarafından kesinleşen cezalarının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasının ardından vekillikleri düşürüldü.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Genel Kurul'da, kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okumadan önce AKP'li vekilllerle CHP'li ve HDP'li vekiller arasında tartışma çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay kararların okunmasının Anayasa ve içtüzüğe aykırı olduğunu belirtti. Altay, CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında yargı incelemesinin devam ettiğini söyledi. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP'ye tepki gösterek, "Bugün bu dosyalar neden geldi. Kimden talimat aldınız. Hangi yetkiyle halkın vekilliğini düşürüyorsunuz" diye sordu.

CHP'li ve HDP'li vekiller karar okunurken, söz konusu kararı protesto ederek masalara vurdu. Vekiller, Meclis'te "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Berberoğlu, Farisoğulları ve Güven'in cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı. 

Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz" diye yazdı. 

HDP Grup Başkan Vekili Oluç, yaptığı konuşmada, AKP'ye "Darbecisiniz ve tarihe sivil darbeciler olarak geçeceksiniz" sözleriyle seslendi. Oluç “Bir tezkere gelmiş, tezkerenin altında seçilmemiş olan atanmış bir kişinin imzası var; Fuat Oktay, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak seçilmemiş bir kişinin gönderdiği tezkereyi Meclis Başkanı ve siz onun vekili olarak okuttunuz. Demokrasiyi ayaklar altına aldınız, çiğnediniz. Utanç verici buluyoruz bu durumu" dedi. 

HDP milletvekili Garo Paylan katıldığı bir televizyon yayınında "FETÖ'cü hakimlerin kararları ile bu karar alındı, FETÖ'cülerin darbesini devam ettiren anlayış mecliste bir darbe daha yaptı"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Saray'dan gelen talimatla Enis Berberoğlu ve iki HDP'li milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesi millet iradesine kumpastır. Yargıya da yasamaya da talimatı veren aynı tek adamdır. Saray rejimiyle kuvvetler birliği yaratılmış, demokrasi ortadan kaldırılmıştır" diye yazdı. (Ajanslar, Haber merkezi, Bianet) 

Kategoriler

Güncel