Baro başkanlarına polis barikatı ve saldırı

"Savunma Yürüyor’ sloganıyla Ankara’ya yürüyen baroların önü kentin girişinde polis tarafından "kamu düzeni bozulduğu" gerekçe gösterilerek kesildi. Polis kimi baro başkanlarına saldırdı ve tartakladı bazı baro başkanlarının gözlükleri kırıldı.

Baroların yapısı ve seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye karşı 53 baronun Türkiye'nin dört bir yanından Ankara’ya doğru yola çıktıkları "Savunma Yürüyüşü" 4’üncü gününde. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat,sabah saatlerinde  diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde beklemeye başladı.

Baro üyelerinin ellerinde "Baro yoksa adalet yok”, “Savunmadan elini çek”, “Bağımsız yargı”, “Savunma yürüyor “, “Savunmaya özgürlük” ve “Baroma dokunma" dövizleri yer aldı.

Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri "kamu düzeni bozulduğu" gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.  

Bu engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi.

Barolar, yürüyüşe izin verilmesi halinde önce Anıtkabir'i ziyaret edip, ardından yürüyüşle Meclis’e giderek temaslarda bulunacak. Ankara’ya doğru yapılan yürüyüşte 55 baro başkanı yer alırken, 5 baro başkanının da Anıtkabir’de yürüyüşe dahil olacağı öğrenildi.

Yürüyüşte yer alan hukukçulardan eski Milletvekili ve CHP PM üyesi İlhan Cihaner Halk TV'ye yaptığı açıklamada tekmelerle alttan saldırdıklarını belirterek "Birkaç arkadaşımızın gözlüğü kırıldı" dedi. 

Geçişlerine izin verilmediği için baro başkanları oturma eylemine başladı. Ankara Barosu yönetim kurulu ve çok sayıda avukat da, baro başkanlarına destek vermek için oturma eylemine geçti.

Öte yandan, baroların Ankara'ya girişleri engellendiği sırada TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki bazı baro başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti. Instagram hesabından ziyareti duyuran Feyzioglu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” dedi.

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Ankara girişinde durdurulan Savunma Yürüyüşü'ndeki son durumu Artı Gerçek'e anlattı. Küçük, “Savunma Yürüyor” yürüyüşünde yer almayan, bugün TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden baro başkanlarının da yaşadıkları hukuksuzluk karşısında dayanışmaya geldiklerini söyledi. (ArtıGerçek, Mezopotamya Ajansı, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel