Sendikalardan kıdem tazminatı eylemi: Dokunma

DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler, sabah vardiyasından başlayarak yaptıkları eylemlerle kıdem tazminatı sisteminin değiştirilmek istenmesini i protesto etti.

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında basın açıklaması yaptı. "Kıdem tazminatımıza dokunma" pankartının açıldığı açıklamada "Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir" dövizleri taşındı. "Kıdem hakkımız söke söke alırız", "Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının emekçilerin 13’üncü ay ücreti olduğunu ifade ederek, "DİSK olarak 81 ilde örgütlü olduğumuz binlerce iş yerinde onbinlerce DİSK'li olarak sesleniyoruz, kıdem tazminatımıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin" dedi.

Çerkezoğlu şöyle devam etti: "Biz emekçiler olarak bir taraftan 'çarklar dönecek' ısrarı ile çalışmak zorunda olduğumuz işyerlerinde virüse-salgına karşı kendimizi korumaya uğraşırken, bir taraftan işimizi, geleceğimizi ve gelirimizi korumaya çalışırken siyasi iktidar kıdem tazminatınızı el uzatıyor."

"Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir" diyen Çerkezoğlu, "kıdem tazminatı alın terimizdir, kıdem tazminatı çocuklarımızın bize emanetidir. kıdem tazminatının fona devretmeyi kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin" ifadelerini kullandı.

Türk-İş de Ankara'da genel merkez binası önünde sendika yöneticilerinin ve işçilerin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Dünya pandemi ile uğraşırken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikiliyor" dendi, genel grev uyarısı yapıldı.

TÜRK-İş İl temsilcisi Nihat Zengin, dünyada küresel bir pandemi ile savaş verilirken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikildiğini ifade ederek  ekonomideki sorunların işçilerin hakları üzerinden aşılmaya çalışıldığını söyledi. Açıklama boyunca İşçiler tarfından “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın”, “Kıdem fona Devredilemez”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Genel Grev Genel Direniş” sloganları atıldı. (Ajanslar, Evrensel)

Kategoriler

Güncel