Danıştay Ayasofya kararını 15 gün içinde açıklayacak

Danıştay Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi için yapılan başvuru hakkında bugün bir duruşma gerçekleştirdi. Duruşma bitti, Kararın 15 gün içinde yazılı olarak açıklanacağı açıklandı. Danıştay Savcısı 1934'deki Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olduğunu, yeniden ibarete açılması için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yeterli olacağını söyledi.

Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yapılan başvuru bugün Danıştay gündemine geldi.

Başvuru Danıştay tarafından değerlendirildi ve duruşma sona erdi. Danıştay'ın kararını 15 gün içerisinde yazılı olarak açıklayacağı bildirildi.

"Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği" Ayasofya'nın camiye çevrilmesi için Danıştay'a dava açmıştı.

Bugün görüşülen davada, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokolde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia ediliyor.

Bugünkü duruşmaya , Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğinin Başkanı İsmail Kandemir, dernek avukatı Selami Karaman ve Cumhurbaşkanlığı avukatı katıldı.

Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, ilk olarak Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği avukatı Karaman'a söz verdi.

Cumhurbaşkanlığı avukatı Selami Karaman, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, iptalini istedi.

Ayasofya Camisi'nin vakfedenin iradesi dışında kullanılamayacağını söyleyen Karaman, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yetki yönünden usule aykırı olduğunu savundu.

Dernek Başkanı İsmail Kandemir ise Anayasa Mahkemesinin Atatürk'ün mirasına yönelik dokunulmazlık kararı verdiğini hatırlatarak, eşitlik ilkesi gereğince Fatih Sultan Mehmet'in mirası konusunda da bunun uygulanması gerektiğini dile getirdi. Kandemir, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesinin mülkiyet hakkına aykırı olduğunu öne sürdü.

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının verildiği tarih itibarıyla hukuka uygun olduğunu bildiren Danıştay Savcısı ise, görüşünde, "Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştır. Ayasofya'yı açmak Bakanlar Kurulu'nun yani Cumhurbaşkanlığının takdirindedir, bu nedenle davanın reddi gerekir." ifadesine yer verdi.

Danıştay Savcısı ayrıca Bakanlar Kurulu kararındaki Atatürk imzasına ilişkin de değerlendirmede bulunarak, farklı yerlerde de aynı imzanın kullanıldığını söyledi.

Tarafların dinlenilmesinin ardından Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, kararın daha sonra açıklanacağını belirterek, duruşmayı sonlandırdı. (euronews)

Kategoriler

Güncel