Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Ermeniler yerli yersiz şikayet etmeye yatkın

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Seyit Sertçelik, katıldığı bir konferansta Ermeni halkı için ayrımcı ifadeler kullandı. Sertçelik Ermenilerin yerli-yersiz herhangi bir gerekçe olmadan şikayet etmeye, bağırmaya, isyan etmeye yatkın bir toplum olduğunu öne sürdü. HDP milletvekili Garo Paylan Sertçelik'in sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi yöneltti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde belediye tarafından düzenlenen, 'Ermeni sorununun arka planı ve tarihi gerçekler' başlıklı bir konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansa ayrıca Yahşihan Kaymakamı Fatih Yılmaz, Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkan Vekili İmbat Muğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Sertçelik, Ermenilerin yerli-yersiz herhangi bir gerekçe olmadan şikayet etmeye, bağırmaya, isyan etmeye yatkın bir toplum olduğunu öne sürdü. Sertçelik, şunları kaydetti:

"Ermeni sorunu dediğimizde öncelikle Anadolu topraklarında kurulması istenen bir Ermeni Devletinin aklımıza gelmesi gerekiyor. Ermeniler Osmanlı devletine ihanet etmişlerdir. İtilaf Devletleri ile beraber olup bize karşı savaşmışlardır. Yaklaşık 300 bine yakın Ermeni Kafkas cephesinde Osmanlı ordusuna kurşun atmıştır. Çok ünlü bir Ermeni genci vardır, Arşak Çobanyan. Türkiye'de Ermenilerin kesinlikle yok edilmediklerini; katliama maruz kalmadıklarını söyler. 1890'lı yıllardaki Rus istihbaratçı ve diplomatların ifadesiyle Ermeniler kayıpları bağlamındaki sayılara bir sıfır ilave etmek suretiyle yani 150 bin civarındaki sayıyı 1,5 milyon yapmak suretiyle dünya kamuoyuna bir 'Ermeni soykırımı yaşandı' yalanını maalesef o günden bu güne kadar yayıyorlar."

Sertçelik Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nda 1915 ile ilgili "Özerk ve sivil bir yapı" oluşturulmasını öngören toplantının da katılımcılarından biriydi. 

Sertçelik'in sözlerinin basına yansımasının ardından HDP milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi yöneltti. Paylan'ın soru önergesi şöyle:

"Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Kırıkkale, Yahşihan Belediyesi tarafından düzenlenen, 'Ermeni sorununun arka planı ve tarihi gerçekler' isimli konferansta,  'Ermeniler yerli-yersiz herhangi bir gerekçe olmadan şikayet etmeye, bağırmaya, isyan etmeye yatkın bir toplumdur' ifadelerini kullanmıştır. 
Bu bağlamda,
1. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sertçelik’in ifadelerine katılıyor musunuz? 
2. Ermeni halkına; Ermenilere ait kilise ve kurumlara yönelik tehdit ve nefret saldırılarının, tam da bu nefret dilinden beslendiğini ne zaman anlayacaksınız?
3. Cumhurbaşkanına başdanışmanlık yapan Sertçelik hakkında nefret söylemi ve ırkçılık içeren söylemlerde bulunmasından dolayı soruşturma açacak mısınız?
4. Nefret söylemleri kullanan başdanışmanınız Sertçelik’in işine son verecek misiniz?"

Kategoriler

Güncel