Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahiplerini buldu

4. Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül akşamı verilen ödülü Türkiye’den İsmail Beşikçi, Rusya’dan ise Uluslararası “Memorial” Topluluğu adına Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov aldı.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü bu akşam Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. Bu yıl dördüncüsü verilen ödül İsmail Beşikçi ve Rusya'dan Uluslararası Memorial Topluluğu'na verildi.

Açılışını Zuhal Olcay'ın sunuculuğunu ise Mert Fırat'ın yaptığı törende, ödül komitesi adına konuşma yapan Ali Bayramoğlu, Hrant Dink’in adının ve ödüllerinin, bir kez daha, ayrımcılık ve şiddetten arınmış, özgür, adil ve temiz bir dünya için çalışan, risk alan, ezber bozan kişilerle buluştuğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından, Majak Toşikyan'ın (Cenk Taşkan) Hrant Dink için bestelediği ve sözleri Bercuhi Berberyan’a ait olan oratoryo, ilk kez seyirciyle buluştu. Şef Hagop Mamigonyan yönetiminde toplam bir saatlik eserin yalnızca dört bölümü seslendirilirken, Lusavoriç Korosu^yla birlikte, solistler Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Petro'ya senfonik orkestra ve piyano eşlik etti. 

Ödüllere geçilmeden önce, “Işıklar” adı altında, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de, attıkları önemli adımlarla geleceğe dair umudu çoğaltan kişi ve kurumlar selamlandı.

Ödülün bu yılki jürisinde Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskandaryan ve Etyen Mahçupyan bulunuyordu.

4. Uluslararası Hrant Dink ödülü, Kürt sorununun toplumsal ve siyasi çözümü için yaşamı boyunca mücadele vermiş İsmail Beşikçi'ye verildi. Beşikçi, yaşamının uzunca bir bölümünü tehdit altında geçirmesine rağmen, sözünü sakınmadığı, toplumun sorunlarıyla yüzleşmesi için araştırmalar yaptığı, mücadele ettiği ve toplumu dönüştürmeyi sürdürdüğü için ödüle layık görüldü. İsmail Beşikçi’ye ödülünü, jüri üyeleri Rakel Dink ve Etyen Mahçupyan verdi.

İsmail Beşikçi: Devlet yöneticilerinin özürleri yeterli değil

Beşikçi ödülü alırken yaptığı konuşmada, Yakındoğu’daki halkların yaşadıkları sorunların “devlet yöneticilerinin “özür”leriyle halledilecek sorunlar olmadığını” belirtti ve sorunun çözümüne yönelik “Yakındoğu’daki bütünselliği kavrayan tarihsel ve toplumsal araştırmalar önemli olmalıdır. Tarihsel ve toplumsal bilinç ancak böyle gelişir. Bu bilinç geliştikçe hem halklar, uluslar, hem de halk veya ulus içindeki farklı kesimler birbirlerini daha iyi anlamaya, birbirlerine bilinçli bir şekilde zarar vermemeye çalışırlar' dedi.

Uluslararası Memorial insan hakları ihlallerini kayıt altına alıyor

Ödülün diğer kazananı ise, kurulduğu 1990'lardan bu yana, totaliter devletin insan hakları ihlalleriyle yüzleşmesi için tarih ve hafıza çalışmaları yürüten Memorial topluluğuna verildi. Tarihle yüzleşme konusunda uğraş veren, devletin insan hakları ihlalleriyle ilgili delil toplayan uluslararası topluluk adına ödülü Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov aldı.

İnsan Hakları Merkezi Direktörü Cherkasov konuşmasında, teşkilatlarının 25 yıl önce 1987'de Sovyetler Birliği dönemindeki totaliter komünist sistemin kurbanlarının anılarını muhafaza etme kaygısı taşıyan insanlardan oluştuğunu dile getirdi. Cherkasov, ödülü alırken, 'Bugün Memorial'a verilen bu ödül aynı zamanda SSCB dönemindeki insan hakları mücadelesi veren diğer insanlara da verilmiş sayılmaktadır' dedi.

'Biz bunu Rusya'da çok iyi anlıyoruz'

Alexander Cherkasov, ödülün aynı zamanda ülkesinin Kafkaslar ve Çeçenistan'da yürüttüğü savaş hakkında yazan ve Moskova'da 7 Ekim 2007 tarihinde öldürülen Anna Politkovskaya'ya da verildiğini ifade etti. Hrant Dink ödülünün solcular, çevreciler ve askeri suç mağdurlarını savunan ve Moskova'da, 19 Ocak 2009 tarihinde öldürülen gazeteci avukat Stanislav Merkelev'in yanısıra, Memorial'da 15 yıldır birlikte çalıştığı arkadaşı olduğunu belirttiği ve 15 Temmuz 2009'da kaçırılıp öldürülen Natalya Estemirova'ya da verildiğini belirtti.

Cherkasov, Putin'in yemin töreni öncesinde 6 Mayıs'ta 'kitlesel karışıklık' çıkarmaktan hapse atılan Pussy Riots grubuna değinirken, İsmail Beşikçi'nin 'Kürt sorunu hakkında yazmaya cüret ettiği için 17 yılını hapislerde' geçirmesi hakkında, 'Biz bunu Rusya'da çok iyi anlıyoruz' dedi.

Işıklar geleceğe dair umutları arttırıyor

Ödüllerin verilmesine geçilmeden önce 'Işıklar' kategorisinde selamlanan kurumlar arasında, Batı Şeria’daki “Bil'in” adlı Filistin köyünün direnişi, Romanların hakları için çalışan Macaristan’daki Romedia Vakfı, İngiltere’de ırkçılıkla mücadele eden NEFRET DEĞİL ÜMİT inisiyatifi, Ermenistan’daki LGBTT haklarını savunan “Pink Armenia”, şiddet mağduru çocuklarla çalışan Bosna Hersek'ten Masa Mirkovic, insan hakları ticaretiyle mücadele eden Mumbai’den Triveni Acharya,  göçmen çocukların topluma entegrasyonu için çalışan Lübnanlı Amerikalı Mark Kabban, sağlık projeleri geliştiren Amerika’dan Dr. Benjamin LaBrot ve Uganda’dan James Kityo ile, Türkiye’den Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Bianet’in “Bu benim kararım” kampanyası, LGBTT Aileleri İstanbul Grubu, Yalnız Değilsin Van Kampanyası ve Türkiye’deki “Dışarıda Deli Dalgalar” inisiyatifi yer aldı.

Etiketler

Memorial