Ezidi Soykırımı kurbanları anılıyor

3 Ağustos, Ezidi toplumunun altı yıl önce Irak topraklarında IŞİD eliyle yaşadığı soykırımın yıldönümü. Ermenistan Parlamentosu Başkanı yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Almanya'da anma töreni düzenlendi. Uluslararası Af Örgütü raporu ise travmanın izlerinin hala sürdüğünü ortaya koyuyor.

Ermenistan Parlamentosu Başkanı Ararat Mirzoyan, konu ile ilgili kendi facebook sayfası üzerinden paylaşımda bulundu. 

Ararat Mirzoyan şu ifadelere yer verdi:  

"Bugün Ermenistan'daki Ezidi cemiyeti ile birlikte biz 6 yıl önce Şengal'de şehit düşen kendi kardeşlerini anıyoruz. Soykırımı yaşayan bir millet olarak başka bir halka karşı yapılan aynı suça tanık olduğumuzda kayıtsız kalamayız."

Almanya'da da anma için tören düzenlendi. Almanya Ezidiler Merkez Konseyi'nin düzenlediği anma töreni bu yıl Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Düsseldorf kentinde gerçekleştirildi.

Kendi toprakları dışında 230 bin nüfus ile en çok Ezidi'nin yaşadığı Almanya'da anma töreni altı yıldır her sene başka bir eyalette düzenleniyor.

DW Türkçe'ye konuşan Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkanı Dr.İrfan Ortaç, bu anma törenlerinde "Onurlu bir barış" talebini dile getirdiklerini, zira 2014'ten bu yana hala 2 bin 600 kişinin kayıp olduğunu, bunlardan tespit edebildikleri kadarıyla 720'sinin çocuk olduğunu, bu kişilerin akıbetinin hala bilinmediğini söyledi. Ortaç, Almanya'da pek çok eyaletin travmaya uğramış Ezdileri sığınmacı olarak kabul ettiğini, bazı eyaletlerin de yaşadıkları kamplara maddi yardım verdiğini belirterek, Baden Württemberg Eyaleti'nin bin 100 kadın Ezidiyi kabul ettiğini, sadece Kuzey Ren Vestfalya'nın da bölgedeki kamplara 12 milyon euro destek sağladığını dile getirdi.

Düsseldorf'taki Johannes Kilisesi'nde düzenlenen anma törenindeki konuşmasında ise Ortaç, hala zaman zaman Türkiye, Irak, Suriye ve diğer Orta Doğu ülkelerinde izini sürebildikleri kayıpları bulmaya çabaladıklarını, ancak başarı sağlayamadıklarını, bu amaçla iki kez Ankara'da da temaslarda bulunduğunu, ancak sonuç elde edilmediğini söyledi.

 Uluslararası Af Örgütü de soykırımın yıldönümünde yayımladığı yeni raporda, IŞİD tarafından esir tutulan ve daha sonra ailelerine geri dönen 2 bin kadar çocuğun fiziksel ve ruhsal bir sağlık krizi yaşadığını açıkladı. 


 ‘Terörün Mirası: IŞİD Şiddetinden Hayatta Kalan Ezidi Çocukların Durumu’ başlıklı rapor, örgüt tarafından kaçırılan, işkenceye maruz kalan, savaşmaya zorlanan, tecavüze uğrayan ve diğer insan hakları ihlallerine uğrayan, daha sonrasında ailelerine geri dönen 1.992 çocuğun birçok yönden karşı karşıya kaldığı zorlukları ortaya koyuyor. 

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktör Yardımcısı Matt Wells konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu çocuklar için geçmişin kabusu geri çekilmiş olsa da zorluklar devam ediyor. Çok genç yaşta savaşın vahşetlerini yaşadıktan sonra geleceği inşa edebilmek için Irak yetkililerinin ve uluslararası toplumun acil desteğine ihtiyaçları var” dedi. 

IŞİD esareti altında hayatta kalan birçok çocuk, kalıcı yaralar, hastalıklar veya fiziksel sakatlıklarla geri döndü. Travma sonrası stres bozukluğu, kaygı ve depresyon, bu çocukların en sık yaşadığı ruhsal sağlık sorunları arasında. Çocukların sıklıkla gösterdiği semptomlar ve davranışlar arasında saldırganlık, geçmişi hatırlama, kabuslar, sosyal ortamlardan geri çekilme ve ruh halinde ani değişimler yer alıyor. 

Matt Wells, şöyle konuştu: "IŞİD'in Ezidilere yönelik saldırılarının üzerinden altı yıl geçti. Irak yetkilileri ve uluslararası toplum, bu çocukların haklarına yönelik ihlallerle ilgili eksiksiz onarım sağlanması için ellerinden geleni yapmalı ve çocuklara hak ettikleri desteği vermelidir.” 

Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad ve insan hakları avukatı Amal Clooney ise Pazartesi günü yaptıkları açıklamada hükümet liderlerini ve Birleşmiş Milletleri soykırımdan sorumlu aşırılık yanlılarını adalet önüne çıkarmakta başarısız olmakla suçladı.

"Statüko topluluğumuzu yok ediyor” diyen Murad, "Uluslararası eylemsizlik aşırılık yanlısı grubun Ezidileri Irak'ta yok etme hedeflerine ulaşmalarını sağlıyor" diye konuştu. Annesi ve altı erkek kardeşi IŞİD tarafından öldürüler Nadia Murad Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. 

Kategoriler

Güncel