Lübnan Ermenileri'ne yardım için özel hesap

Kilikya Katolikosluğu Haber Bölümü Başkanı Peder Hovakim Pancarcıyan “Armenpress” ile yaptığı söyleşide , Beyrut’ta meydana gelen patlamanın ardından Lübnanlı Ermenilerin zararlarını giderme çalışmalarını organize etmek amacıyla Lübnan Ermeni Episkoposu Şahe Panosyan başkanlığında bir komisyon kurulacağını ve yerel Ermeni kurumlarının bu yapıda yer alacaklarını söyledi.

Peder Hovakim Pancarcıyan "Lübnan Ermenilerini desteklemek için özel bir hesap açıldı. Desteklemek isteyen herkes transferlerini gerçekleştirebilir” dedi.

Pancarcıyan şöyle konuştu: "İhtiyaçların değerlendirilmesi sürecinde olduklarından dolayı, şu anda Lübnan Ermenilerinin tam olarak neye ihtiyacı olduğunu söylemek zordur. Her halükârda, şu ana kadar mevcut olan verilere göre, binaların, evlerin yenilenmesi için maddi imkânlara ihtiyaç var. Birçok ev yıkıldı. Ermeni mahallelerinde çok hasar var ama binaların tamamen yıkılmadığını söyleyebiliriz. Evlerinde yaşamanın mümkün olmadığı ailelere, yerel kurumlar geçici barınak sağlamaktadır." 

Peder Hovakim Pancarcıyan konut ve mağazalara ek olarak, Lübnan’da faaliyet gösteren üç Ermeni siyasi partisinin binalarının, Antelias Manastırı’nın, Kilikya Müzesi’nin,çeşitli derecelerde hasar gördüğünü söyledi. 

Lübnanlı-Ermeniler'e yardım için özel hesap numaralarına ilişkin bilgiler şöyle: ARMENIAN CATHOLICOSATE OF CILICIA, Bank: Banque pictet & Cie SA, Route des Acacias 60, CH-1211 Geneva 73, Account: M-502039, IBAN: CH61 08755 0502 0390 0300, SWIFT Code: PICTCHGG.

Öte yandan Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan’ın Basın Sözcüsü Mane Gevorgyan Facebook sayfasından paylaşımda bulunarak Lübnan’a gönderilecek insani yardımla ilgili açıklamalar yaptı.

Buna göre  Ermenistan Hükümeti, Dışişleri Bakanlığı ve Diaspora İşleri Baş Komiseri ofisi aracılığıyla Lübnan Hükümeti ve Ermeni toplumunu temsil eden yapılarla devamlı irtibat halinde bulunuyor. Görüşmeler sırasında Lübnan’ın ihtiyaç duyduğu malzemelerin listesi belirlendi ve bu çerçevede Ermenistan Lübnan’a insani yardım sağlayacak. Bu insani yardım tıp aletleri, ilaçlar, gıda ve başka birçok malzemeden oluşacak. Lübnan için öngörülen insani yardım özel uçuşlarla Beyrut’a ulaştırılacak.

Ermenistan Diaspora İşleri Baş Komiseri Zareh Sinanyan ise gazetecilerle yaptığı görüşme sırasında Cumartesi günü Beyrut’a gideceğini ve orada durumunu yakından izleyeceğini dile getirdi.

Sinanyan açıklamasında “Beyrut’taki patlamadan sonra Lübnan’dan Ermenistan’a göç etmek isteyen yurttaşlarımızın sayısı çok büyük, ama hiç bir şey netleştirmeden bu yönde hareket etmek zor olur” dedi. Sinanyan Ermenistan vatandaşı olmayanların Ermenistan'a gelişi için ise şu aşamada sıkıntılar olabileceğni ancak bunun için adımlar atılması gerektiğini bunun ahlaki bir görev olduğunu söyledi.. 

Sinanyan "Ermenistan’a göç etmek için başvuranların sayısıyla ilgili şu an net bir bilgi yok, fakat Beyrut ziyaretinden sonra bu netleşir" derken, hiçbir Ermeninin Ermenistan’a geldikten sonra kalacak yerle ilgili sorun yaşamaması gerektiğini vurguladı. 

Bu arada  Ermenistan Parlamentosu'nun binası Lübnan’a olan dayanışma ifadesi olarak Lübnan devlet bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı. Yerevan Belediye binası da aynı şekilde Lübnan bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı.  Yerevan Belediye Başkanı Hayk Marutyan “Düşüncelerimiz ve dualarımızla kardeş Beyrut’un yanındayız” açıklamasını yaptı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, Ermenihaber.am)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan