"Aram Tigran'ın Diyarbakır'a gömülmesine neden izin vermiyorsunuz?"

HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan 11 yıl önce yurtdışında hayatını kaybeten müzisyen Aram Tigran'ın vasiyeti olan Diyarbakır'a gömülmesine neden izin verilmediğini soru önergesiyle gündeme getirdi. .

Paylan'ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle TBMM'le ilettiği soru önergesi şöyle:

"Türkiye halklarının değeri, “'Ape Aram' olarak halk tarafından sevilen ve sayılan ünlü müzik insanı Aram Tigran 11 yıl önce hayatını kaybetti. 1915’te Diyarbakır’dan sürülen bir ailenin oğlu olarak Suriye’nin Kamışlo ilinde doğan Tigran hayatı boyunca Kürtçe, Ermenice ve Arapça dillerinde bu toprakların müziklerini söyledi.

Vefatından sonra, en büyük vasiyeti atalarının memleketi olan Diyarbakır’a gömülmesine, dönemin AKP iktidarınca müsaade edilmedi. Diyarbakır’da kendi adıyla açılan konservatuarın faaliyetlerine ise kayyım döneminde son verildi.

Bu bağlamda, 
- Türkiye halkları tarafından sanatına ve şahsına büyük bir sevgi duyulan Aram Tigran’ın anısını yaşatmak adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? 
- Aram Tigran’ın vasiyetine göre Diyarbakır’a gömülmesine neden izin vermiyorsunuz?
- Bakanlığınızın, Aram Tigran’ın adını yaşatacak herhangi bir projesi bulunmakta mıdır?"

2009 yılında hayatını kaybeden Aram Tigran, Türkiye makamlarının izin vermemesi üzerine, Diyarbakır'da gömülme vasiyetine karşın Belçika'nın başkenti Brüksel'de toprağa verilmişti..

Kategoriler

Genel