Rus uzman: Bulunan doğal gaz Türkiye pazarının % 15'ini karşılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Karadeniz'de doğal gaz rezervi bulunduğu yönündeki açıklamasının yankıları sürüyor. Bulunan rezervin Türkiye'nin ihtiyaçların ne derece karşılayacağı yönünde farklı görüşler var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan  geçtiğimiz hafta yaptığı  açıklamada Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu söylemişti. 

Uzmanlara göre  bulunan gaz, Türkiye'nin 7 yıllık gaz tüketim hacmine denk.

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, konuya dair değerlendirmelerde bulundu. 

Grivach, Erdoğan’ın sözlerini blöf olarak görülemeyeceğini, ancak teknik ve ticari açıdan, büyük bir kaynak keşfi ile ilgili önemli bir bilgi olarak da bakılmaması gerektiğini söyledi.

Grivach'a göre, Karadeniz sahanlığındaki en büyük gaz rezervi keşfini 8 yıl önce gerçekleştiren Romanya, projede Exxon ve OMV gibi dünya çapındaki şirketlerle ortak  olmasına rağmen, yatakları faaliyete geçiremedi.

Grivach, “Veri eksikliğinden dolayı, bu konuların ayrıntılarına girmek istemem. Teorik olarak 320 milyar metreküp rezervin varlığı kanıtlanırsa, yılda 5-10 milyar metreküp gaz üretilmesine imkân vardır. Bu ise mevcut Türkiye pazarının % 12-25’idir” diye konuştu.

Grivach, "Rezervler onaylanırsa Ankara büyük olasılıkla Batılı petrol ve gaz devlerinden bir teknolojik ortak çekmeye çalışacaktır" dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki mevcut Mavi Akım ve Kuzey Akımı anlaşmalarını hatırlatan Grivach, bunun gelecekte Rusya ile Türkiye arasında gaz işbirliğini sürdürmek için iyi bir temel olduğunu ifade etti. Rusya Türkiye'ye 2019 yılında 15,5 milyar metreküp gaz sağlamış durumda.

Bulunan gaz rezervinin dünya genelinde 2020'de bulunan en büyük rezerv olduğunu aktaran Wood Mackenzie Enerji Danışmanı Thomas Purdie ise açıklanmış olan 320 milyar metreküp hacmin tüm rezervin tahmini büyüklüğü mü yoksa çıkarılabilecek olan kısım mı olduğu noktasında belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Uzmanlara göre ayrıca çıkarma maliyetinin ne olduğu, bulunduğu tabakanın kalınlığı, sahadaki dağınıklığı veya saf halde olup olmadığı da henüz bilinmiyor. Tüm bunlar gazın gerçek değerini ve fizibilitesini etkileyen etmenler.

Stratejik danışmanlık şirketi Global Resources Corporation Başkanı ve Enerji Uzmanı Mehmet Öğütçü ise ''Ne Doğu ne Batı; eksen Türkiye" söylemini haklı çıkartacak bir rezervden bahsetmiyoruz'' ifadelerini kullandı ve 2023 hedefi ile ilgili olarak şunları söyledi: ''Türkiye'nin bu gazı 3 yılda çıkarması dünya rekoru olur. Bu gazın işlenip kullanılabilir hale gelmesi en az 7-8 yılı bulur. Kaldı ki, Avrupa Birliği'nin sadece bir yıllık tüketimine denk gelen bir miktardan bahsediyoruz.''

(Ermenistan Kamu Radyosu, Euronews Türkiye)

Kategoriler

Güncel