Salman Rüşdi: 'Kötü niyetli bir süprüntü!'

‘Şeytan Ayetleri’ yüzünden 1989’da Humeyni’nin hakkında ölüm fetvası verdiği Britanyalı yazar Salman Rüşdi, ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmi sonrası çıkan olayları değerlendirdi. Rüşdi, The Guardian gazetesinin yaptığı röportajda, filmi ‘kötü niyetli bir süprüntü’ olarak niteledi.

‘Şeytan Ayetleri’ yüzünden 1989’da Humeyni’nin hakkında ölüm fetvası verdiği Britanyalı yazar Salman Rüşdi, ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmi sonrası çıkan olayları değerlendirdi.

Yazar, ölüm fetvasından sonra bir süre kullandığı mahlastan hareketle ‘Joseph Anton’ adını verdiği anı kitabında söz konusu dönemi anlatıyor. The Guardian gazetesinin yaptığı röportajda ‘Müslümanların Masumiyeti’ni ‘kötü niyetli bir süprüntü’ olarak niteleyen ve en medeni tepkinin söz konusu filmin yönetmenine “S..tir et onu, biz hayatımıza devam edelim” demek olacağını söyleyen Rüşdi, “ABD’yi sınırları içinde olan her şeyden mesul tutmanın” ise en gayri medeni bir tepki olduğunu belirtti.

Yazar, bugün olsa ‘Şeytan Ayetleri’ni yeniden ve daha da eleştirel bir tonla yazacağını ama muhtemelen bu iklimde böyle bir romanı basacak birisini bulamayacağını söyledi. İslami köktendinciliğin bu kadar yükselmesinde Batı’nın da rolü olduğunu söyleyen yazar, ‘Arap Baharı’ sonrası köktendinci hareketlerin daha da güçlendiğini belirtti ve ‘Müslümanlar buna kızacak’ endişesinin saygıdan değil korkudan kaynaklandığını sözlerine ekledi. (ee/bk)

Kategoriler

Güncel Dünya