Fransa'da Ermeniler'e karşı nefret söylemi davası

Fransa'da, Ahmet Çetin, Ermenilere karşı "nefret suçu" işlediği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Çetin, sosyal medyada yaptığı bir canlı yayında, "Türkiye hükümeti bana aylık 2 bin euro ve silah versin Fransa'nın neresinde olursa olsun gerekeni yaparım" diye konuşmuştu.

Euronews sitesinin haberine göre Bourg-en-Bresse savcılığı, 23 yaşındaki şüpheli için 6 ay ertelenebilir hapis cezası, 5 yıl seçilme hakkından mahrum bırakma ve 2 bin euro para cezası talep etti.

Çetin'in avukatı, müvekkilinin hatasını kabul ettiğini ifade ederek bütün siyasi faaliyetlerine son verdiğini ve artık sadece ailesi ile ilgileneceğini ileri sürdü. Karar duruşması 5 Kasım'da gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yaz Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmalardan sonra 24 Temmuz'da Lyon'da yaşayan Ermeniler Türkiye ve Azerbaycan'ın tutumunu protesto eden bir gösteri düzenledi.

Bu protestoya karşı Türk gruplar da bir karşı eylem düzenlendi. Birçok görgü tanığı maskeli gençlerin kesici alet taşıdığını belirtirken, Fransız basını "Bozkurt" olarak bilinen aşırı milliyetçi Türklerin birbirine telefon ederek saldırı hazırlığı içinde olduğunu yazdı. Bu eylem sırasında 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Ahmet Çetin'in bu eylemi düzenlediği de iddia ediliyor. Fakat hakim bu davada bu iddialar üzerinde durmadı. Duruşmada, Çetin'in yayınladığı videoda kullandığı ifadeler üzerinde duruldu.

Euronews sitesinin haberine göre Ahmet Çetin 2017 yılında, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Eşitlik ve Adalet Partisi'nden Fransa milletvekili seçimleri için aday olmuştu. Fransa Anayasa Konseyi 2018 yılında Ahmet Çetin'in kampanya harcamalarına yönelik hesapları şeffaf bir şekilde göstermediği gerekçesi ile seçimlere 3 yıl boyunca aday olmayacağını hükmetmişti.

Kategoriler

Güncel