Ermenistan Cumhuriyeti 29 yaşında

Ermenistan Cumhuriyeti, bağımsızlığının 29. yıldönümünü kutluyor

Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi 23 Ağustos 1990 tarihinde parlamentonun oturumunda kabul edilmişti. 21 Eylül 1991 tarihinde de SSCB Anayasası uyarınca Ermenistan’da SSCB’den ayrılma referandumu yapılmıştı.

Referanduma katılma hakkına sahip 2.056.758 kişiden 2.042.627’si (% 94.39) Ermenistan’ın bağımsızlığına “evet” dedi. Referandumda 10 bin kişi veya % 0,46 oranında seçmen bağımsızlığa karşı oy kullandı. 

Ermenistan Cumhuriyeti’nin ilk bağımsız yasama organının Ermeni halkına seslenişi ertesi gün yayınlandı. Bu seslenişte şu ifadeler yer alıyordu: 

“Özgürlük yolunda yeni badireler bizi bekliyor, bu bizim için bir sınav olacak. Coşkumuzu koruyalım, fakat gerçekçilik dolalım. Hayal edelim, fakat ayık düşünceye sahip olalım.”   Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu, referandum sonuçları neticesinde, 23 Eylül’de Ermenistan Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak ilan etti.    

Parlamento’nun bağımsızlık ilanından sonra ilk olarak  Litvanya Ermenistan'ı bağımsız devlet olarak tanıdı.  Daha sonra 1991’de 47 ülke daha Ermenistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıdı.

Bağımsızlığın 29. yıldönümünün ülke çapındaki kutlamalarının bu yıl internet üzerinden yapılacak.

Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Bağımsızlık Günü nedeniyle  bir tebrik mesajı yayınladı. Sarkisyan şu ifadeleri kullandı: 

"21 Eylül 1991'de oybirliğiyle ve güvenle bağımsızlığa 'evet' dedik. Bağımsızlık arayışımızda ve ona ulaştıktan sonra duyduğumuz özlemler, bağımsız devletimizin yaratılmasıyla gerçek oldu.

Ancak yolculuk devam ediyor. Bizim için, bir ulus ve devlet olarak, önümüzde başarılması gereken çok şey var:  yeni projeler, yeni hedefler, yeni zaferler...

Bunu başarmak için kesin bir vizyona, uygulanabilir bir plana ve sarsılmaz bir iradeye ihtiyacımız var. Gelecek, ulusal ve manevi değerlerimize, tarihimize, mirasımıza dayanan çalışmalarımızın toplamından kaynaklanan kararlardan ve çabalardan doğar.

Sevgili Vatandaşlar..

Anavatan'ın kaderi hepimize, her birimize, sorumlu olma ve sorumluluk üstlenme yeteneğimize, dayanışmamıza, birliğimize, nezaketimize ve birbirimize karşı hoşgörümüze bağlıdır.

Birlik olmalıyız. Yaklaşımlarımız, vizyonlarımız ve algılarımız ne kadar farklı olursa olsun birlikte çalışmalıyız. Bağımsızlık Günü, tüm milli birliğimizin sembolü olmalıdır."

Bağımsızlık Günü vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Putin  ve ABD Başkanı Trump, Başbakan Paşinyan'a kutlama mesajı gönderdiler. 

Trump mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bağımsız Ermenistan'ın 29 yılı boyunca Amerika Birleşik Devletleri Ermeni halkının yanında yer aldı ve modern bir demokrasi inşa etme ve ekonomik kalkınmayı sağlama çabalarınızı destekledi. İkili ticaret ve yatırım alanlarının genişletilmesi, hukukun üstünlüğünün ilerletilmesi, bölgesel istikrar ve ülkenizin egemenliğinin güçlendirilmesi dahil olmak üzere, karşılıklı çıkar alanlarında işbirliğine devam etmeye hazırız.

Bugünün zorlukları, ortaklığımızın önemini yeniden teyit ediyor.  Bu özel günde, hepinize en iyisini diliyoruz ve önümüzdeki yıl dostluğumuzu güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz ”

Rusya Devlet Başkanı Putin de mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Yapıcı diyalog, çok yönlü ikili işbirliği ve Avrasya alanındaki entegrasyon süreçleri çerçevesinde devam eden etkileşimimizin  başarılı bir şekilde gelişmeye devam edeceğinden eminim" 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan