HDP'li siyasetçiler gözaltında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 5-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobane eylemleri gerekçesiyle 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

2014 yılında  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, eski HDP'li vekiller ve Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alındı.

Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca, Bilgen'in evinde polisin arama yaptığını ve hakkında 4 günlük gözaltı kararı olduğunu duyurdu.

Eski milletvekili Altan Tan da, "Şu an Diyarbakır'daki evimden Ankara'ya götürülmek üzere gözaltına alınıyorum. Evimde de arama yapılıyor" paylaşımıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan bilgiye göre aynı operasyon kapsamında HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, HDP Ankara eski Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, evlerine düzenlenen polis baskınında gözaltına alındı.

TRT Haber'de yer alan bilgide ise eski HDP'li vekiller Altan Tan, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Gülfer Kaya ve Beyza Üstün’ün de olduğu bildirildi.

Ayrıca o tarihte  MYK üyeleri olan Alp Altınörs, Bircan Yorulmaz'ın da gözaltına alındığı belirtiliyor.

HDP MYK’si, 5-8 Ekim eylemleri sırasında yaptığı açıklamayla iktidarın cihatçı terör örgütü IŞİD’in saldırılar ve katliam düzenlediği Kobane’ye yönelik politikasını eleştirmiş ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kobane eylemlerine işaret edilerek, "6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı" iddialarına yer verildi.   (Ajanslar)

2014'te ne olmuştu?

IŞİD'in Suriye topraklarında özellikle de Kürtler'in yaşadığı coğrafyada saldırılarını artırdığı 2014 yılında  Kobane IŞİD tarafından kuşatılmış,  on binlerce kişinin hayatını kaybetme ya da sürgün edilme tehlikesi ortaya çıkmıştı. HDP ve birçok kurum bu tehlike karşısında sessiz kalmama, protesto gösterisi yapma çağrısında bulunmuştu. 

6-8 Ekim tarihlerinde düzenlenen protestolarda özellikle Diyarbakır ve çevresinde radikal İslamcı gruplar ile HDP seçmenleri karşı karşıya gelmiş, 47’si HDP üyesi ve seçmeni olmak üzere toplam 54 kişi hayatını kaybetmişti. HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da çoğu parti üyelerinin hayatını kaybettiği Kobane olaylarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu olarak yargılanıyor.

Geçtiğimiz yıl  Meclis’e bir önerge veren HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan ve kamuoyunda “Kobani olayları“ olarak bilinen olayların tüm boyutlarıyla açığa çıkarılmasını istemişti.Önergede şöyle denmişti: 

“6 Ekim 2014 tarihine kadar Türkiye’de gerçekleşen demokratik protestolarda herhangi bir ölüm yaşanmamıştır. Türkiye halkları olası bir katliama karşı sesini yükseltirken 7 Ekim günü, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Gaziantep’te yaptığı konuşmada 'Kobani düştü, düşüyor' demiştir. Yine aynı gün, Muş Varto’da Hakan Buksur adlı 25 yaşındaki gencin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak öldürülmesi sonrasında 7 Ekim itibariyle gerçekleşen protestolarda güvenlik güçleri halka karşı orantısız güç kullanmıştır. Gelişen olaylarda, 47’si partimizin çalışanı ve seçmeni olmak üzere toplam 54 yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu olaylar esnasında yaşamını yitiren yurttaşlarımızla ilgili açılan soruşturmalarda bir arpa boyu yol alınmamıştır.” (Mezopotamya Ajansı, ArtıGerçek, Ajanslar)


 

Kategoriler

Güncel