Azerbaycan Ermenistan sınırında yeni çatışmalar

Azerbaycan, Ermenistan'ın sınır hattında yeni saldırı başlattığını açıkladı. Ermenistan saldırıyı Azerbaycan'ın başlattığı açıklamasında bulundu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir diğer açıklamada da, Azerbaycan ordusu komutanlığının tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği belirtildi. Ermenistan'da genel seferberlik ilan edildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında  Azerbaycan ordusunun mevzilerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın Karabağ'a yönelik bir saldırı başlattığını söyledi. 

Paşinyan'ın açıklamasına göre Azerbaycan  başkent Stepanakert'i  ve bir çok sivil yerleşim yerini hedef aldı. Paşinyan  Azerilere ait 3 tank, 2 helikopter, 3 drone'un (İHA) etkisiz hale getirildiğini söyledi. 

Ermenistan ve Karabağ resmi makamlarından yapılan açıklamaya göre bir kadın ve bir çocuk öldü. 2 kişi yaralandı.

Azerbaycan'ın açıklamasında ise , Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir diğer açıklamada da, Azerbaycan ordusu komutanlığının tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş helikopterinin Ermenistan ordusu tarafından Terter yönünde düşürüldüğü, mürettebatın hayatta olduğu bilgisine de yer verildi.

Azerbaycan , cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan'a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin de imha edildiğini açıkladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan  Setapanyan gelişmelerle ilgili olarak: "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'karşı saldırıya' başladıklarını açıkladı. Bu, Bakü'nün daha önceden planlanmış eylemler gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Temel bilgilere sahip her asker, karşı saldırı operasyonu planlamanın haftalar süreceğini bilir. Gerilimin tırmandığına dair resmi açıklamadan dakikalar sonra Azeri ve Türk medyası cepheden haber geçmeye başladı. Bu durum, Azerbaycan'ın provokasyonunun önceden planlandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Ermenistan'da sıkıyönetim ve seferberlik

Ermenistan Hükümet'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Ermenistan'da sıkıyönetim ve seferberlik ilan edildiği belirtildi. Facebook hesabından açıklama yapan Başbakan Paşinyan, "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi.

Paşinyan ve Aliyev'den açıklama

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Twitter hesabından yaptığı yeni bir açıklamada  "Azerbaycan liderliğinin son saldırgan açıklamaları, Türkiye ile büyük çaplı ortak tatbikatları ve sınır hattında uluslararası izleme taleplerinin reddi,  bu saldırganlığın önceden planlandığını ve bölgesel barış ve güvenliğe karşı büyük ölçekli bir provokasyon teşkil ettiğini açıkça gösteriyor" dedi. 

Bugün devlet televizyonunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise "Bugün bölgedeki tehlikenin kaynağı Ermenistan'dır" dedi. Aliyev Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından "kışkırtıldığını" ve Azerbaycan'ın Ermenistan'a toprak talebinde bulunmadığını söyledi.

Ermesintan Hükümeti ise sivil yerleşim yerlerinin isabet aldığına dair bir video yayınladı.

Paylan'dan ateşkes çağrısı

HDP milletvekili Garo Paylan, Twitter'dan yaptığı açıklamada Ermenistan- Azerbeycan sınır hattındaki çatışmaya ilişkin  ateşkes çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabını da etiketleyen Paylan, "Karabağ’da, Ermeni Azeri güçleri arasında büyük çaplı çatışmalar oluyor. Ülkemiz, bu yangına benzin döken taraf olmaktan vazgeçmelidir. Bu savaşın kazananı olmaz ama kaybedeni, Ermeni ve Azeri halkları olacaktır. Ateşkesin sağlanması için sorumluluk alalım" çağrısı yaptı.

Azerbaycan'da sosyal ağlar kısıtlandı

Öte yandan Azerbaycan'da Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarına girilemediği, Twitter'ın da hayli ağır çalıştığı belirtiliyor. 

Azerbaycan Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanlığı, internet'in ne zaman normale döneceğinin bilinmediğini açıkladı. Açıklamada:

"Ülke genelinde İnternet erişiminin kısıtlanması ve sosyal ağlardaki kısıtlamalar, Ermenistan'ın provokasyonlarını önlemek için aldığı önlemlerden biridir. İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanlığı bu kısıtlamaları uygulamaya devam edecek." dendi. 

BBC Azerice'ye göre bir bakanlık sözcüsü, "vatandaşların ve medyanın bu durumu anlayacağını" umduğunu söyledi.

(Anadolu Ajansı, Ermenistan Kamu Radyosu, Sputnik, BBC Azerice)

Kategoriler

Güncel