Ermenistan ve Azerbaycan'a 'Müzakerelere dönün' çağrısı

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde meydana gelen çatışmalarla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğu öğrenildi. BM, ABD, Rusya, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi'nden çatışmaları durdurma çağrısı geldi.

Yerevan yönetiminin mahkemedeki temsilciliğinden yapılan açıklamada Ermenistan’ın, Azerbaycan'ın sivil tesisleri bombalamaya son vermeye mecbur edilmesi talebiyle AİHM’ye başvurduğu ifade edildi.

Temsilciliğin Facebook’taki hesabından yayınlanan açıklamada, “Ermenistan, Azerbaycan'a karşı geçici tedbirlerin uygulanmasını, özellikle de sivil tesislere yönelik bombardımanlara son vermeye, vatandaşları, sivil tesisleri ve yerleşimleri hedef olarak kullanarak ayrım gözetmeyen saldırı eylemlerinden kaçınmaya mecbur edilmesini talep etti” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan’ın ise  özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin de bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuracağı bildirildi.

Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakü, Ermenistan ile ilgili özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin de bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuruda bulunacak.

Ateşkes çabaları

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Washington’un Dağlık Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan arasında tırmanan gerilimi kararlılıkla kınadığı ve şiddeti derhal durdurma çağrısında bulunduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’un yaptığı ve bakanlık tarafından yayınlanan açıklamada, ABD’nin Dağlık Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan arasında tırmanan gerilimi kararlılıkla kınadığı ve şiddeti derhal durdurma çağrısında bulunduğu belirtildi.

“ABD şiddetin tırmanmasını kararlılıkla kınıyor” denilen açıklama, şöyle devam etti:

“ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı (Stephen) Biegun, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’a ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan’a telefon etti ve her iki tarafı şiddeti derhal sona erdirmeye, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için aralarındaki doğrudan iletişim hatlarını kullanmaya ve sahadaki gerilimi daha da tırmandıran gereksiz söylem ve eylemlerden kaçınmaya çağırdı.”

BM Genel Sekreteri António Guterres de müzakerelere dönülmesi çağrısında bulundu. 

Gün içinde Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mevcut bilgilere göre Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki durum, ciddi şekilde kötüleşti. Her iki taraf da, cephe hattı boyunca yoğun ateş açmış durumda. Kayıplar olduğuna dair bilgiler geliyor" dendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da derhal ateşkes çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi'nden de ateşkes çağrısı geldi. 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel sivil kayıplar olduğunu, askeri operasyonların derhal durmamı ve müzakerelere geçilmesi gerektiğini söyledi. 

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları yaptığı açıklamada, ihtilaf bölgesindeki büyük ölçekli askeri operasyonları endişeyle izlediklerini belirttiler.

Açıklamada "Güç kullanımını şiddetle kınıyoruz ve siviller de dahil olmak üzere anlamsız can kayıplarını kınıyoruz. Eşbaşkanlar, tarafları çatışmaları derhal durdurmaya ve çatışmaya kalıcı bir çözüm bulmak için görüşmelere devam etmeye çağırıyor." dendi. 

NATO'dan da ateşkes çağrısı geldi.

NATO Genel Sekreteri'nin Güney Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai, tarafların sivil kayıplara neden olan çatışmaları derhal durdurmaları gerektiğini söyledi.

Appathurai "Bu çatışmanın askeri bir çözümü yok. Tarafların barışçıl çözüm için görüşmelere devam etmesi gerekiyor. NATO, AGİT Minsk Grubu’nun çabalarını destekliyor, "dedi 

Ermenistan Hükümet'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise Ermenistan'da sıkıyönetim ve seferberlik ilan edildiği belirtildi. Facebook hesabından açıklama yapan Başbakan Paşinyan, "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi.

Bu arada  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında alevlenen çatışmaları konuştuğu ifade edildi.

Sputnik ajansı "Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın Rus basınına verdiği demece göre, Lavrov ve Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeniden tırmanan gerilimi istişare etti." bilgisini geçti. 

Lavrov'un Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile de ateşkes için görüştüğü belirtiliyor. 

Azerbaycan Ermenistan arasındaki çatışmalar bu sabah yeniden başladı. Çatışmalarda sivil kayıplar olduğu bildiriliyor. 

Kategoriler

Güncel