Ermenistan ve Azerbaycan'dan kayıplara dair açıklamalar

Azerbaycan Ermenistan arasındaki çatışmalar bu sabah yeniden başlarken Karabağ yönetiminden kayıplara ilişkin açıklama yapıldı. . Azerbaycan 6 köyün ele geçirildiğini açıkladı. Ermenistan bu iddiayı reddetti. Ermenistan ve Azerbaycan'da sıkıyönetim ilan edildi. Ermenistan akşam saatlerinde Azerbaşcan'ın 200 kayıp verdiğini açıkladı. Azerbaycan ise Vardenis Agdara yolunu kontrol altına aldığını söyledi.

Karabağ Cumhurbaşkanı ı Arayik Harutyunyan düzenlediği basın toplantısında sadece Azerbaycan değil Türkiye ile de savaştıklarını söyledi. 

Ermenistan Kamu Radyosu'nun haberine göre Harutyunyan "Güneyde başta Taliş olmak üzere mevzilerimizi kaybettik, onlarca kurban ve yaralı var. Sadece Azerbaycan değil, Türkiye de bizimle savaşıyor, Türk ordusunun elindeki modern silah ve teçhizat kullanılıyor” dedi.

Harutyunyan, "Mevzilerimizi kaybettik ama kesinlikle geri alacağız" diye konuştu. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın temsilcisi Artsrun Hovhannisyan’ın paylaştığı  bilgilere göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde 200 can kaybı yaşandı, ayrıca Azerbaycan’a ait 30’a yakın muharebe aracı ve 20’e yakın IHA’sı imha edildi.

Azerbaycan ise birkaç saat önce yaptığı açıklamada Vardenis Ağdara yolunun Azerbaycan kntrolünde olduğunu açıkladı. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan tarafının Vardenis-Mardakert (Agdara) yolunda Azerbaycan ordusunun kontrolü altında olduğunu yalanladı.

Gün içinde yaşananlar

Azerbaycan Ermenistan arasındaki çatışmalar bu sabah yeniden başladı

Karabağ Güvenlik Konseyi Sekreteri, General Samvel Babayan gazetecilerin sorularını yanıtlarken ordunun kayıplarından da söz etti.

Babayan’ın bilgilerine göre şu an itibarıyla temas hattı boyunca devam eden çatışmalardan dolayı 16 asker hayatını kaybetti. 

Ermenistan Azerbaycan saldırısında  iki sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ermenistan ayrıca sadece Stepanakert'te aralarında kadın ve çocukların da olduğu 10'dan fazla sivilini yaralandığını toplamda 100 yaralı olduğunu açıkladı. 

Azerbaycan da yaptığı açıklamada sivil ölümler olduğunu, 6 sivilin de yaralandığını belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Fizuli ve Cebrayil'deki bazı köylerin ele geçirildiğini söyledi.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dargahlı, BBC Azerbaycan'a yaptığı açıklamada, Fizuli'nin Garakhanbeyli, Garvand, Goradiz, Yukarı Abdurrahmanli ve Cebrayil'in  Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan kontrolünde olduğunu söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan'ın iddialarını yalanladı. 

Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmada bir ailenin beş üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Açıklamada, "Naftalan bölgesinin Gaşaltı köyünde ikamet eden Gurbanov Elbrus İsa oğlu ve dört ailesinin Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan'daki sivil halkı hedef alan topçu ateşi sonucu öldürülmesinden büyük üzüntü duyuyoruz." denildi.

Sıkıyönetim

Ermenistan'ın yanısıra Karabağ da seferberlik ve sıkıyönetim ilan etti. 

Azerbaycan Parlamentosunun bugünkü özel genel kurulunda, Anayasanın ilgili maddesine (109. madde, 29. fıkra ve 111. madde) uygun olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kararnamesiyle ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulanmasına karar verildi.. 

Buna göre Bakü, Gence, Sumgayit, Mingacevir ve diğer bazı kentlerde, Abşeron, Berda, Tatar, Goranboy, Göygöl, Gazakh, Ağstafa ve diğer bazı bölgelerde 21: 00-06: 00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Özel izin veya kimlik belgesi olmadan sokağa çıkmak yasak olacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, ilan edilen sıkıyönetim uyarınca bazı hakların kısıtlanacağını söyledi.

Öte yandan birçok kişi askere alınmak ve temas hattına gönderilmek ricasıyla Ermenistan Savunma Bakanlığı’na başvurdu. (Reuters, BBC Azerbaycan, Ermenihaber.am)