Paylan'dan soru önergesi: Yangına neden benzin döküyorsunuz?

HDP milletvekili Garo Paylan Ermenistan Azerbaycan çatışmaları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay'a soru önergesi yönelitti. Paylan "Bütün dünya ateşkes çağrısı yaparken, biz neden savaş çağrısı yapıyoruz?" dedi.

Paylan'ın soru önergesi şöyle: 

"Dağlık Karabağ’da, Ermeni ve Azeri güçleri arasında yeniden başlayan çatışmalar bir savaşa doğru evrilme riski taşımaktadır. Çok sayıda sivil ve asker cephede ve yerleşim bölgelerinde hayatını kaybederken, insanlar çatışma bölgesinden göç etmek zorunda kalmaktadır.

Çatışmaların başlandığı saatlerde bütün dünya ateşkes çağrısı yaparken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda yetkili, yangına adeta benzin dökerek savaşa destek verdiler. 
Dağlık Karabağ sorununda AGİT Minsk grubu üyesi olarak çözümün tarafı olması gereken Türkiye, uluslararası sorumluluklarını bir kenara atıp, kayıtsız şartsız Azerbaycan’ın yanında konumlandığını açıkladı. 
Aynı açıklamalarda Ermeni halkına ve komşumuz Ermenistan’a yönelik nefret söylemine varan ırkçı suçlamalarda bulunuldu. Ermeni vatandaşlarımız da hedef duruma getirildi.

İktidar, hemen yanı başında meydana gelen bir çatışmada uzlaşma ve barışı destekleyip arabulucu olarak çözüme katkı sunması gerekirken, ırkçı saiklerle tarafsız davranmadı ve gerilimi arttırıcı açıklamalar yaptı.
Bu bağlamda,
1. Karabağ’daki savaşta neden yangına benzin döküyorsunuz?
2. Bütün dünya ateşkes çağrısı yaparken, biz neden savaş çağrısı yapıyoruz? 
3. Irkçı dış politikanın herkese kaybettirdiğini anlamadınız mı?
4. Azerbaycan’a daha çok silah satmak için mi savaşı destekliyorsunuz?
5. Suriye’den Azerbaycan’a, Türkiye tarafından cihatçıların gönderildiği iddiası doğru mudur?
6. Ermenistan-Azerbaycan arasındaki gerilimi azaltmak için kurulan AGİT Minsk grubunun bir üyesi olduğumuzu hatırladığınız oluyor mu?
7. Ermenistan Azerbaycan geriliminin bölgede Rus hakimiyetini arttırdığını anlamadınız mı?
8. Azeri ve Ermeni vatandaşlarımız varken, neden Azeri’yi kardeş, Ermeni’yi düşman olarak görüyorsunuz?
9. Ermeni halkına dönük nefret söylemlerinizin, Ermeni vatandaşlarımızı hedef haline getirdiğinin farkında mısınız?"

bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğaan bugün konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. "Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır. Bunun dışındaki tüm dayatmalar ve tehditler sadece haksız ve hukuksuz olmakla kalmayacak, Ermenistan'ı şımartmaya devam edecektir."diyen Erdoğan "Artık hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır." şeklinde konuştu. 

Kategoriler

Güncel