Çatışmaların beşinci gününde kayıplar artıyor, ateşkes çağrıları sürüyor

Ermenistan Azerbaycan sınır hattında çatışmalar beşinci günde sürüyor. Asker ve sivil kayıplarda artış var. İki Le Monde muhabiri Azerbaycan ateşinde yaralandı. Birinin durumu ciddi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron yaralı gazetecileri getirmek için uçak gönderme hazırlığında olduklarını söyledi.

27 Eylül Pazar günü başlayan çatışmalarda beşinci güne girildi. 

Ermenistan kaynakları  Martuni şehrinin Azerbaycan tarafından bombalanması sonucunda Fransız vatandaşı iki Le Monde muhabirinin (Fransız vatandaşı) yaralandığını açıkladı. yararılar hastaneye kaldırıldı. 

Ermenistan hükümet sözcüsü Hovhannes Movsisyan BBC'ye verdiği demeçte, bugün yaralanan iki Fransız gazeteciden birinin durumunun "ciddi" olabileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yaralıları getirmek için uçak gönderme hazırlığında olduklarını söyledi. 

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak bir açıklama ile bölgede derhal ateşkes sağlanması çağrısı yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun eş başkanları Rusya, ABD ve Fransa'nın liderleri, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin yeniden tırmanması üzerine ortak açıklama yayınladı.

Dağlık Karabağ'daki cephe hattında gerilimin yeniden tırmanmasını kararlılıkla kınayan Putin, Trump ve Macron, çatışan tarafları askeri faaliyetlere derhal son vermeye çağırdı.

Liderler, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerini iyi niyetle ve ön koşulsuz olarak, AGİT Minsk Grubu'nun desteğiyle çözüme yönelik müzakerelere yeniden başlama yükümlülüğünü derhal üstlenmeye davet etti.

Dün gece cephede yaşananlarla ilgili gün içinde taraflardan açıklamaları geldi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Perşembe sabahı "Ermeni silahlı kuvvetlerinin mevzilerine ezici topçu saldırıları" yaptığını ve "farklı yönlere hareket eden Ermeni askeri birliklerinin" imha edildiğini söyledi.

Karabağ Savunma Bakanlığı ise  sabah saatlerinde çatışma bölgesinde her yönden "istikrarlı gergin bir durum" olduğunu söyledi.

Azerbaycan bu sabah Terter'de bir sivilin hayatını kaybettiği açıkladı. Azerbaycan böylece toplam 16 sivil kaybı açıkladı. 

Ermenistan da dün Martakert'e yapılan saldırıda üç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Ermenistan Türk savaş uçaklarının çatışmalara katıldığı yönündeki açıklamalarını sürdürüyor. Savunma Bakanlığı'ndan bu yönde videolar ve açıklamalar yayınlandı. 

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan Rus medyasına yaptığı bir açıklamada Karabağ’a uluslararası barışı koruma güçlerinin konuşlandırması seçeneğini dışarıda bıraktı.

Paşinyan Interfax ajansına yaptığı açıklamada  "Gündemimizde böyle bir mesele yok" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın da üyesi olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden yardım istemeyi düşünmediklerini ancak  bunu reddetmediklerini de söyledi. 

Ermenistan Başbakanı, “Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ile veya o olmadan güvenliği sağlayabilir” diye konuştu.

Başbakan Paşinyan Rusya lideri  Putin ile yaptıkları görüşmede çatışmalara Rusya’nın müdahalesinin  ise gündeme gelmediğini söyledi. 

Fransa çatışma sürecinde  Ermenistan’ın yanında yer alıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron “Fransa Türkiye’nin Azerbaycan’ı Karabağ’ı fethetmesi çağrılarından endişe duymaktadır. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. 
Macron, "Durumu Avrupa Konseyi'ne sunmadan önce Rus ve Amerikalı meslektaşlarımız Vladimir Putin ve Donald Trump ile bunu tartışacağız" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın, Ermenistan ile Azerbaycan dışişleri bakanları arasında görüşmelere evsahipliği yapabileceğini açıkladı.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Karabağ ve Belarus’taki durumu ele aldı. Liderler Karabağ’da ateşkes çağrısı yaptı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Macron telefonla Dağlık Karabağ’da tırmanan gerginliği görüşerek askeri eylemlerden duydukları endişeyi ifade etti.

Putin ve Macron, tarafları en kısa zamanda tam bir ateşkes sağlanması ve gerginliğin giderilmesi çağrısında bulundu.

Liderler, krizin siyasi ve diplomatik yolla çözümünden başka alternatifi olmadığını belirtti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise dün (30 Eylül) yaptığı açıklamada  "Düşmanlıkların bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında bir zirve yapılmasından bahsetmek çok uygunsuz olur. Müzakereler için uygun ortam ve koşulların oluşması gerekiyor." demişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev da Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ'dan çekilmesinin silahlı çatışmanın sona ermesinin tek şartı olduğunu belirtmişti.

(Sputnik, BBC, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel