Ermenistan-Azerbaycan: Ateşkese rağmen gerginlik sürüyor

Ermenistan Azerbaycan arasında Moskova'da cenaze ve esir değişimi amaçlı bir ateşkes için anlaşma sağlanmasına rağmen taraflar birbirini ateşkesi bozmakla suçluyor. İki ülkenin yetkililerinden ateşkes sürecine dair açıklamalar da geldi.

Ermenistan Azerbaycan'ı , Ermenistan’ın Syunik bölgesindeki Artsvanik kasabasına bağlı Yeritsvank köyü yönünde bir İHA saldırısı gerçekleştirmekle suçladı. 

Ermenistan ayrıca Azerbaycan ordusunun dün ele geçirdiğini söylediği  Hadrut yönüne hücum ettiğini, bu hücumu engelleme operasyonlarının sürdüğünü açıkladı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise bugün saat 12.00'de başlayan ateşkese rağmen , Ermenistan ordusunun Ağdara-Tatar ve Füzuli-Cebrail yönünde saldırmaya çalıştığını söyledi.

Bakanlık ayrıca bir dizi Azerbaycan yerleşimine Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından "topçu ateşi" açıldığını söyledi.

Ermenistan diğer bölgelerde durumun sakin olduğunu açıkladı. 

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Azerbaycan ve Rusya Dışişleri Bakanları ile Moskova’da 11 saatlik görüşmelerin ayrıntılarına değindi.

Mnatsakanyan,  “Bizim için elbette öncelik, bu saldırganlığa son verebileceğimiz bir duruma ulaşmaktı. Bu durumda, saldırganlığın bir özelliği vardı, çünkü Azerbaycan’ın eylemleri, Türkiye’den oldukça açık, güçlü bir destek ve uluslararası terörist grupların katılımıyla gerçekleşmekteydi." dedi. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı, "Uzun müzakereler sırasında kaydetmeyi başardığımız şey, bu yangını durdurmamız, bu ateşkesi güçlendirmemiz ve ancak bundan sonra barış sürecinden bahsetmemiz ve Minsk Grubu eş başkanlığının uluslar arası tanınmış tek platform olduğunu, yeniden teyit etmemiz gerektiğiydi” dedi.

Mnatsakanyan, başta Türkiye olmak üzere, başka hiçbir gücün bu konuda rol oynayamayacağını ifade etti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Ermenistan kurtarılmış bölgelerimizi yeniden işgal etmeye çalışırsa, hak ettiği cevabı almaya devam edecek" dedi.

Hikmet Hacıyev, "Herkes müzakere sürecinin yol haritasını biliyor. Azerbaycan buna hazır. 853 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararının yetki alanına göre, Ermeni birliklerinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından çekilmesi sağlanmalıdır. Durumu, çatışmanın radikal çözümüne yönlendirmek ve bölgede kalıcı barışın sağlanması gerekiyor." diye konuştu. 

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerice, Sputnik)

Kategoriler

Güncel