Lavrov Çavuşoğlu ile görüştü

Ermenistan Azerbaycan arasındaki ateşkese rağmen silahlar susmazken, ateşkes anlaşmasına ev sahipliği yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Gence'ye yönelik saldırıda hayatını kaybedelerin sayısı 9'a yükseldi. Ermenistan Martuni'ye yönelik saldırıda 1 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı

Ermenistan Azerbaycan arasında 10 Ekim'de varılan ateşkes anlaşmasına rağmen. silahlar susmazken taraflar da birbirlerini karşılıklı olarak ateşkesi bozmakla suçluyor. 

Ermenistan dün Azerbaycan'ıa bağlı güçlerin  Hadrut'ta sivilleri öldürdüğünü açıklamıştı. 

Azerbaycan ise bu sabah gerçekleşen Gence'ye yönelik füze saldırısında  hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiğini açıkladı. Yapılan açıklamalara göre 30'un üzerinde yaralı var. 

Bu süreçte Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. 

Rus Dışişleri’nin açıklamasında, Türkiye tarafının isteği üstüne gerçekleştiği belirtilen telefon görüşmesinde, Moskova’da 9-10 Ekim’de yapılan iştişareler sonucunda Karabağ’da oluşan durumun ele alındığı belirtildi.

Açıklamaya göre Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının üstünde anlaştıkları anlaşmanın her maddesinin ödünsüz bir biçimde uygulanmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.

Açıklamada  Rusya’nın aktif arabuluculuk çabalarına devam etmeye hazır olduğunu doğruladığı da belirtildi.

Rus medyasına konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise. Türkiye’nin Karabağ’da nihai çözüm bulunmasında mutlaka rol oynayacağını söyledi. Aliyev ayrıca, Rusya’nın tarihi nedenlerle Karabağ'da herhangi bir ülkeden çok daha fazla etki gücü olduğunu söyledi.

Aliyev Rusya'nın rolü hakkında şunları söyledi: 

"Komşumuz olarak, hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile ortak tarihe sahip bir ülke olarak tabii ki özel bir rol oynuyor. Bu rol hem tarihe hem halklarımız arasındaki ilişkilere hem de Rusya’nın dünyadaki ve tabii ki de bölgemizdeki ağırlığı ile rolüne dayanmaktadır. Bu nesnel sebeplerden dolayı, tabii ki Rusya’nın Karabağ sorununun çözümüne etki etme gücü diğer herhangi bir ülkeye göre kıyaslanamayacak kadar fazladır.”

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan'ın ateşkesi bozmaya devam ettiğini, sınırın güney hattında saldırıların sürdüğünü söyledi. Ermenistan dün yaptığı açıklamada Azerbaycan ordusuna bağlı güçlerin Hadrut'ta iki sivili (bir anne ile oğlu) öldürdüğünü açıklamıştı. Bugün ise Martuni'ye yönelik saldırıda 1 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

Bu arada Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan'ın yarın Moskova'da Rusya, Fransa ve ABD temsilcilerinden oluşan Minsk Grubunun toplantısına katılması bekleniyor. Minsk Grubu'nun Cenevre'de geçen hafta yaptığı ilk toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov katılmıştı. 

Kategoriler

Güncel