Lavrov: Ateşkese rağmen askeri faaliyetler sürüyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da sağlanan Dağlık Karabağ'a yönelik ateşkes mutabakatına tam olarak uyulmadığını söyledi. Taraflar birbirini ateşkesi bozmakla suçlamaya devam ediyor.

Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan'la yaptığı görüşmenin başında konuşan Lavrov, "Geride kalan cumayı ve cumartesiyi, en azından cumartesinin bir kısmını burada, bu binada Azeri mevkidaşımızla geçirdik. Devlet Başkanı Putin'in inisiyatifiyle önemli bir mutabakat sağladık. Şu an itibarıyla bu mutabakata tam olarak uyulmadığını ve askeri faaliyetlerin devam ettiğini görüyoruz" dedi.

Lavrov, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'la hem dışişleri hem de savunma bakanları düzeyinde yürüttüğü temasların Dağlık Karabağ'da ateşkesi öngören mutabakata tam olarak uyulmasına katkı sunacağını umduğunu vurguladı.

Lavrov'la aynı görüşte olduğunu kaydeden Mnatsakanyan da  "Maalesef, şu an itibarıyla pratikte ateşkesin tamamen sağlandığını söyleyemeyiz" dedi. Mnatsakanyan bunun sorumlusunun Azerbaycan olduğunu söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bir soru üstüne, “Türk meslektaşlarımla temaslarıma gelirsem, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasım oldu, kendisine çabalarımızın desteklenmesini beklediğimizi ilettim. Pazar günü bir telefon görüşmemiz daha oldu, söz konusu görüşme esnasında da Moskova’da üstünde anlaşılan belgenin desteklendiği teyit edildi” dedi.

Lavrov sıranın Moskova’da üstünde anlaşılan bu belgenin uygulanmasına geldiğini belirtti ve ekledi: “Şimdi tam olarak bunun üstünde çalışıyoruz.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile yaşanan çatışmayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine değinen Aliyev, "Hangi mesele Türkiye olmadan çözüldü? Suriye'de, Libya'da... Türkiye bu sorunun çözülmesinde mutlaka olmalıdır, zaten var" dedi.

Haber Global'e konuşan Aliyev şöyle devam etti: 

"Çekilme gibi işaret almıyoruz, ateşkes temin edilsin peki ama bununla birlikte barışçıl yollarla çözülsün. Masada kabul edilen anlaşma bizim çıkarımıza tam uyuyor. Şehitlerin, esirlerin değiştirilmesini ilk günden beri istiyorduk ama Ermenistan buna yanaşmıyordu. Umuyorum ki, Ermenistan ateşkese uysun. Bu geceki Azerbaycan ordusunun zaferleri buna onları mecbur edecek."

Ermenistan medyasındaki haberlere göre ise Azerbaycan ateşkes sonrası  saldırılarını sürdürdü. 

Haberlere göre. Martuni’de bombardıman sonucu hemen tüm penceelerin camları kırıldı, evinin enkazı altında kalan 75 yaşındaki Pargev Sağyan hayatını kaybetti.

Ermenistan resmi makamları Karabağ'da Hadrut'a sızmaya çalışan Azerbaycan birliklerinin püskürtüldüğünü  de söylüyor. 

(Sputnik, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel