Rusya görüşmelere Türkiye'nin de katılmasına karşı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ'ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye'nin de katılması önerisini reddetti.

Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov; Rusya, ABD ve Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesi altında çözüm arayışına devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mnatsakanyan da, "Azerbaycan'a aktif destek veren Türkiye'nin arabuluculuk yapamayacağını" belirtti.

Öte yandan Savunma Bakanı Hulusi Akar, telefonda görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Shoigu'ya "Ermenistan güçlerinin işgal ettikleri Azeri topraklarından derhal çıkarılmaları ve sivillere yönelik saldırılara son vermeleri gerektiğini" söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Azerbaycan'ın 'Dağlık Karabağ sorununun çözümü için bir 30 yıl daha beklemeyeceği, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın öz topraklarını geri almak için başlattığı harekatta yanında olduğu" belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise , Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la yaptıkları telefon görüşmesi sırasında Ortadoğu'daki militanların Dağlık Karabağ'daki çatışmalara gönderildiği konusunda gelen bilgilerden endişe duyduklarını ifade etti.

Karabağ'daki duruma ilişkin bir açıklama yayınlayan Rusya Savunma Bakanlığı, Ortadoğu'daki terör örgütlerine üye militanların Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgesine gönderildiğine dair gelen bilgilerden endişe duyduklarını vurguladı.

Açıklamaya göre Şoygu, dün Akar'la gerçekleştirilen telefon görüşmesi sırasında Moskova'nın bu konudaki endişesini Türk tarafına iletti.

Öte yandan Karabağ yönetimi çatışmalarada 17 askerin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece Ermenistan güçlerinin toplam kaybı 542'ye yükseldi. Karabağ yönetimi 12 Ekim'dan bu yana Azerbaycan saldırılarında toplam 31 sivilin  öldüğünü söylüyor. Azerbaycan'ın Gence kentine yönelik saldırıda hayatını kaybeden sivillerin sayası ise 10'a yükseldi. Saldırıda yaklaşık 30 sivil de yaralandı. 

(BBC, Sputnik, Ermenistan Kamu Radyosu, Reuters)

Kategoriler

Güncel