Lavrov ve Şoygu'dan açıklamalar

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ermenistan ve Azerbaycan’dan mevkidaşları David Tonoyan ve Zakir Hasanov’la telefonla görüştü. Ateşkese uyma çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise temas hattına Rus askeri gözlemcilerin gönderilmesinin doğru olacağını, ancak bunun kararını verecek olanların Ermenistan ve Azerbaycan olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Sputnik, Komsomolskaya Pravda ve Gorovit Moskova radyolarına açıklamalarında bulundu.

Lavrov bir soru üzerine , ateşkese uyulup uyulmadığının izlenmesi adına Karabağ’daki temas hattına Rus askeri gözlemcilerin gönderilmesinin doğru olacağını, ancak bunun kararını verecek olanların Ermenistan ve Azerbaycan olduğunu belirtti.

Lavrov, ayrıca  Türkiye’nin Karabağ sorununun askeri çözümünün mümkün olduğu yönündeki kanısına katılmadıklarını belirtti. Lavrov, "Türkiye’nin dile getirdiği bu görüşe katılmıyoruz. Aynısını Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev de birkaç kez dile getirdi, bu bir sır değil. Söz konusu sorunun askeri çözümünün olduğu ya da askeri çözümün kabul edilebilir olduğuna dair açıklamalara katılmamız mümkün değil” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı bir başka soru üstüne de, “Türkiye’yi hiçbir zaman stratejik müttefikimiz olarak sınıflandırmadık. Türkiye partnerimiz. Çok yakın bir partnerimiz. Söz konusu partnerliğin birçok alanda stratejik mahiyeti var” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da mevkidaşları Tonoyan ve Hasanov’la telefonla görüştü.

Şoygu, görüşmede Azerbaycan ve Ermenistan’a Moskova’da 10 Ekim’de varılan anlaşmalar çerçevesindeki sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirme çağrısında bulundu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Reuters ajansına röportaj verdi.

"Türkiye pozisyonunu değiştirene kadar Azerbaycan savaşı durdurmayacak" diyen Paşinyan, Türkiye’yi ateşkesi iptal etme ve Güney Kafkasya’ya sızmaya çalışmakla suçladı.

Paşinyan “Türkiye, Akdeniz bölgesinde Yunanistan, Kıbrıs, Libya, Suriye ve Irak’a yönelik politikasını sürdürmek için Güney Kafkasya’ya geldi. Bu bir genişlemeci  politikasıdır." dedi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Habertürk'e verdiği röportajda Türkiye dahli olmaksızın Karabağ sorununun çözümünün mümkün olmadığını söyledi.

Aliyev, "Türkiye bu meselede her zaman olduğu gibi bizi açık ve net bir şekilde destekledi. Sevgili Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları kardeşliğimizin göstergesiydi. Pakistan Başbakanı büyük dayanışma göstererek olumlu açıklamalar yapmıştır. Ancak bunun dünya genelinde geniş karşılık bulduğunu söyleyemem. Herkes için bu apaçık ortadadır." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev  Ermenistan'ın operasyonel-taktik balistik füze sistemlerinin bu sabah devreye girdiğini sivillerin hayatını kurtarmak için yapılan önleyici bir saldırının  askeri hedefleri etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Karabağ ve Ermenistan cephesi ise Azenbaycan ordusunun değişen yoğunluktaki topçu ateşlerinin bu sabah da devam ettiğini bildirdi. Açıklamalarda   füze ve topçu ateşinin  kuzey-doğu, kuzey ve güneydoğu kesimlerine yöneldiği kaydedildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada Şoygu'nun Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede, Ortadoğu'daki terör örgütlerine üye militanların Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgesine gönderildiğine dair gelen bilgilerden endişe duyduklarını vurguladığı kaydedilmişti. .

(Sputnik, Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerice)


Kategoriler

Güncel