ABD'den Türkiye''ye eleştiri

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye eleştiriler yöneltti. Aliyev'den Karabağ'ın statüsüne dair açıklamalar geldi. Ermenistan savaş esirlerini işkence edildiğini açıkladı.

Bir radyo programına konuk olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo,  Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye eleştiriler yöneltti.

Pompeo, Türkiye'nin Azerbaycan'a kaynak sağlayarak ateş gücünü artırdığını ve çatışmaların şiddetlendiğini söyledi.

Pompeo ayrıca "Ermenilerin Azerbaycanlıların yaptıklarına karşı kendilerini savunabileceklerine dair umutluyuz" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Rus medyasına verdiği bir röportajda 

"Azerbaycan, Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını hiçbir koşulda kabul etmeyecektir. Ancak, önerimiz, gelecekte Ermeni toplumu ve Azerbaycan toplumunun Dağlık Karabağ'da barış içinde yaşaması gerektiği gerçeğine dayanmaktadır" dedi. 

İlham Aliyev, çatışmanın askeri safhasının sona ermesi ve siyasi bir çözüme geçiş sonrasında Rusya'nın "bölgenin istikrar kazanmasında öncü rol oynamaya devam edeceğine" olan güvenini dile getirdi.

Ermenistan makamları ise  Azerbaycan ordusunun Ermeni esirlere savaş kanunlarına aykırı davrandığını ve işkenceyle öldürdüğünü gösteren videolar bulunduğunu açıkladı. Ermenistan Ombudsmanı Arman Tatoyan  "Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından yakalanan Ermeni askerlerinin aşağılandığını ve öldürüldüğünü gösteren videolar var" dedi. .

Tatoyan videoları "savaş suçlarının inkar edilemez kanıtı" olarak nitelendirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ilk aşamada görüntülerin "Azerbaycan askerlerinin askeri faaliyetleriyle hiçbir ilgisi olmadığını" ve "yanlış olduğunu" belirtti.

Daha sonra bir açıklama yapan Azerbaycan Başsavcılığı "görüntülerin sahte olduğuna dair şüpheler var"  dedi. 

İran ise, Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında topraklarına düşen roketler nedeniyle Ermenistan ve Azerbaycan'ı uyardı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada,  "Sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın güvenliği silahlı kuvvetlerimizin kırmızı çizgisidir. Aynı durum tekrar ederse İran bu gelişmeler karşısında kayıtsız kalmayacaktır" ifadelerini kullandı. 

(Sputnik, BBC Azerice, Ermenistan Kamu Radyosu)