ABD Ermenileri'nin gündemi çatışmalar

Los Angeles'ta geçtiğimiz Pazar 150 bin kişi yürüdü. Göstericiler ABD yönetiminin çatışmalar konusunda aktif tavır almaya çağırdı. Ermenistan'a yönelik bağış kampanyası da sürüyor.

Los Angeles Ermenileri , Diaspora’nın ABD’deki en güçlü kalelerinden biri olduklarını bir kez daha ispatlayarak, 150 bin kişinin üzerinde bir katılımla 11 Ekim Pazar günü şehrin ana caddesini trafiğe kapatan bir protesto yürüyüşünü gerçekleştirdiler. 

‘Zafere Yürüyüş’ adını taşıyan bu eylem tarihi Yahudi mahallesi Fairfax’te, Holokost Müzesi’nin önünde başlayıp, iki mil kadar ileride Türkiye Başkonsolosluğu önünde protesto eylemine dönüşerek sona erdi. 1915’in yüzüncü yıldönümü dolayısıyla yapılan 165 bin kişilik yürüyüşten sonra, Los Angeles tarihinin en yüksek katılımıyla yapılan bu eylem, Karabağ çatışmalarına dikkat çekmeyi amaçlıyordu. 

Los Angeles milletvekillerinden Adam Schiff ve Brad Sherman yürüyüşe başından sonuna katılıp, konuşmalar yaptılar. Her iki siyasinin çağrıları, genelde konuya sessiz ve pasif kalan ABD yönetimine yönelikti. Onlara katılan yerel siyasiler de Ermenistan’ı destekleyen konuşmalar yaptılar. Uçaklarla şehrin semalarında gün boyu Ermenistan’ı destekleyen pankartlar dolaştırıldı. Los Angeles  Belediye Başkanı Eric Garcetti Dışişleri Bakanı Marc Pompeo’ya savaşı durdurmak için daha aktif olması gerektiğini belirten bir mektup yazdı. 

24 Nisan’larda görmeye alıştığımız Türk-Azeri gruplar ise bu kez ortada yoklardı. Ermeniler herhangi bir şiddet eylemine dönüşmeyen bir eylemi hayata geçirmiş oldular. 

Bağışlar sürüyor 
Yürüyüşün yanı sıra mali yardım ve bağış kampanyaları da tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz hafta sonu Ermenistan Fonu’na yapılan bağış 100 milyon dolar barajını aştı. ABD’nin diğer eyaletlerinde de kampanyalar ve protestolar sürüyor. CBS televizyonunun binasının önünde toplanan binlerce Ermeni, Pazar günkü yürüyüşün haberlerde fazla yer bulamamasını protesto etti. Buna benzer olaylar başka medya kuruluşlarıyla da yaşanmıştı. Bunun da etkisiyle medya kanalları son günlerde konuya daha fazla ilgi göstermeye başladılar. 

Ermenistan ve Azerbaycan Başkonsolosları çeşitli kanallara açıklamalar yaptılar. Los Angeles gibi görece büyük bir kentin hemen her mahallesinde günün her saatinde Ermenistan bayraklarıyla dolaşan araçlar mevcut. Mahallelerde Ermenistan için yardım toplayan çocukların ve gençlerin çabaları da oldukça ilgi görüyor.  

Bu çabaların ana hedefi ABD yönetimi ve kamuoyunu savaşı durduracak bir rol oynamaya yönlendirmek. 150 bin kişinin yürümesi büyük bir başarı olsa da henüz hedefine ulaşmış sayılmaz. Trump, halen kötü giden seçim kampanyasını kurtarmaya çalışıyor. Çok tartışmalı geçen Yüksek Mahkeme yargıcı tayini ve Senato’daki komisyon toplantısı gündemi büyük ölçüde meşgul ediyor. Buna rağmen, seçilme ihtimali an itibariyle yüksek olan Joe Biden, Karabağ ile ilgili bir duyuru yayınladı. Trump ve Pompeo’nun Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle bir tek telefon görüşmesi bile yapmamış olmalarını eleştiren Biden, yönetimi, Kafkasya diplomasisini tamamen Rusya’ya havale etmiş olmakla suçladı. Biden’ın bu açıklaması, Ermeni kamuoyunda olumlu karşılandı. 

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında